Het beste voor Snuf

Meneer B. is 84 jaar en slecht ter been. Hierdoor lukt het hem niet langer om zijn hond zelf nog uit te laten. Hij heeft geen familie en niemand in zijn omgeving die het, op gezette tijden, kan doen. Hoewel onze coördinator Maatschappelijke Dierenhulp in eerste instantie nog op zoek wil naar andere oplossingen (bijvoorbeeld Dierenbuddy), ziet meneer B. het niet meer zitten: hij is klaar om afstand te doen van de 8 jaar oude Jack Russell Terriër/Chihuahua, Snuf.

Door: Inez Bruinsma Redacteur Online

Het beste voor Snuf

Een cadeau van een kennis

In een gelijkvloerse tweekamerparterrewoning met een kleine achtertuin woont Meneer B. Er zijn nog twee flats boven hem en zowel vanbinnen als vanbuiten ziet het pand er onberispelijk uit. Ook de woning van meneer B. is erg gezellig, goed onderhouden en zorgvuldig opgeruimd. Hij woont er samen met zijn parkiet Pietje en de 8 jaar oude hond Snuf, een kruising tussen een Jack Russel Terriër en een Chihuahua, die hij 7 jaar geleden van een kennis cadeau heeft gekregen nadat zijn voormalige hond na 16 jaar trouwe vriendschap overleed.

Gezondheid laat te wensen over

Als dier sociaal medewerker Sander bij meneer B. op bezoek gaat is deze erg ziek, naar eigen zeggen een zware keelontsteking die al 6 weken lang aanhoudt. Hij is zijn stem bijna helemaal kwijt, en wat hij aan geluid weet te produceren komt met moeite en enigszins rochelend naar buiten. Medicijnen van de dokter helpen nog niet, en hij is recent bloed gaan prikken om toch even te kijken of er niet iets anders aan de hand kan zijn. Meneer B. ziet er broos en sip uit en doet uit de doeken dat hij de afgelopen tijd flink is vermagerd. ‘’Is er wel iemand waar u van op aan kunt?’’ informeert Sander die een beetje bezorgd geworden is. De buren komen regelmatig even kijken en in zoverre is meneer B. gelukkig niet helemaal alleen. Even later belt de buurvrouw aan met een pan hete erwtensoep.

Waarom Maatschappelijke Dierenhulp?

Snuf lijkt te blaken van gezondheid. Op een vermeende injectie in het verleden na is hij nooit bij een dierenarts geweest. Hij is dus ook niét gechipt en niet in het bezit van een Europees hondenpaspoort. En dat maakt het moeilijk. Zelfs al zou meneer B. in zijn toestand met Snuf bij het dierenasiel kunnen geraken, dan zouden zij de hond zonder chip niet mogen aannemen. Ook financieel is de situatie van meneer B. netelig te noemen. Hij kan de afstandskosten, de chip en het consult bij de dierenarts niet betalen. Voordat je als eigenaar je hond laat chippen en registreren moet je eerst een UBN aanvragen, dat moet online en met een DIGID. Meneer B. is met zijn 84 jaar volledig digibeet en kan dergelijke taken niet zelf uitvoeren. Hij heeft er goed aan gedaan om contact met ons te zoeken.

Loslaten onderdeel van het leven

Snuf ziet er goed en gelukkig uit. Hij is lief, weldoorvoed (niet te dik) en netjes verzorgd. Een vriendelijk dier dat je al even zo vriendelijk begroet wanneer je de woning binnenkomt. Hij lijkt het fijn te hebben bij meneer B. Om zichzelf ervan te vergewissen dat hij wel echt achter de beslissing staat bevraagt Sander de oude man uitgebreid. Meneer B. lijkt oprecht als hij zegt dat dit verreweg de beste oplossing is voor zijn situatie en voor Snuf. ‘’Ja, ik zal het beestje vreselijk missen, maar zo is het leven nu eenmaal.’’ Loslaten als onderdeel van het leven. Voordat Sander met Snuf de auto instapt, laat hij hem eerst nog een half uurtje uit in zijn vertrouwde omgeving. Dan rijden ze weg.

Maatschappelijke Dierenhulp voor dier én mens

Hoewel het afscheid voor zowel hond als baasje verdrietig was, heeft Snuf inmiddels een nieuw baasje dat hem een beter leven kan geven en daarom hoeft meneer B. niet langer wakker te liggen om het welzijn en de toekomst van zijn geliefde maatje. Nadat Sander bij meneer B. is weggegaan heeft hij nog een sociaal wijkteam voor hem ingeschakeld. Hij krijgt nu hulp bij het aanvragen van toeslagen (huurtoeslag en energie) en er is contact gelegd met de voedselbank.

Voor maatschappelijke dierenhulp

De Dierenbescherming kan huisdiereigenaren helpen wanneer zij problemen ondervinden bij de verzorging van hun huisdieren. Soms dreigen situaties onbedoeld uit de hand te lopen en dan helpen wij graag met het bedenken van oplossingen. Help jij mee om projecten als deze te ondersteunen?

Lees meer over deze hulp