Het nieuwe huisdieren houden

De Week van het Huisdier, die dit jaar van 14 tot en met 22 mei gehouden wordt, staat helemaal in het teken van ‘het nieuwe huisdieren houden’. Het Landelijk InfomatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG), organisator van de week, vraagt gedurende deze week aandacht voor het feit dat de inzichten over het houden van huisdieren zijn veranderd.
"Sommige vastgeroeste gewoontes kunnen niet meer anno 2016. Denk bijvoorbeeld aan één konijn in een klein hokje, trainen door straffen in plaats van belonen, de slipketting als correctiemiddel, een goudvis in een kom en eenzijdige of verkeerde voeding van vogels en reptielen".


Nieuwe kijk op huisdieren houden

In de kijk op dieren houden is veel veranderd. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe trainingsmethoden voor honden en er zijn nieuwe inzichten in de rashondenfokkerij om erfelijke aandoeningen tegen te gaan. Hetchippen en registreren van honden is inmiddels verplicht, maar ook het chippen van katten raadt het LICG zeker aan. Tegenwoordig moet iedereen die bedrijfsmatig dieren houdt een bewijs van vakbekwaamheid hebben en mensen behoren bij de verkoop van een dier informatie op papier mee te krijgen. Er is nu ook een huisdierenlijstvoor zoogdieren die bepaalt welke dieren men mag houden.

Risico op besmetting

Ook wordt er veel meer internationaal gereisd met dieren. Steeds meer honden mogen mee op vakantie en veel mensen willen zwerfdieren helpen door ze naar Nederland te halen. In het buitenland heersen echter soms ziektendie bij ons niet voorkomen en het risico op besmetting neemt daarmee ook toe. Het LICG vertelt waar mensen op moeten letten.

Online magazine

Tijdens de Week van het Huisdier zal het LICG een online magazine publiceren waarin een aantal aspecten van ‘het nieuwe huisdieren houden’ belicht wordt. Op de website is bovendien steeds recente informatie te vinden over het houden van huisdieren. Het LICG hoopt er zo aan bij te dragen dat elke huisdierbezitter helemaal up-to-date kan genieten van zijn huisdier.