Het regent vogeltjes

Jaarlijks worden onze meldkamers overspoeld door telefoontjes over gevonden jonge vogels. In de meeste gevallen hoeven onze dierenambulances daar niet voor te komen. Als vogels groot genoeg zijn, leren ze leven in de natuur en dat lukt niet vanuit het nest. De oudervogels begeleiden hun kleintjes daarom vanaf de grond waar ze leren lopen, springen, vliegen en eten zoeken. Toch merken we door de droogte van de afgelopen weken, dat vogels het moeilijk hebben. Het vinden van rupsen, wormen, insecten en voldoende water is lastig. Al helemaal als je ook nog een heel nest jongen moet voorzien van voldoende vochtige snacks. Veel vogelopvangcentra, waaronder Vogelklas Karel Schot (waar we veel mee samenwerken) en onze Wildopvang Krommenie zitten nu al overvol, terwijl ‘het seizoen’ nog maar net is begonnen. We geven daarom graag vijf tips over jonge vogeltjes.
Het regent vogeltjes

Tip 1: Pak de vogel niet gelijk op!

Zoals gezegd hoef je meestal niets te doen als je een jong vogeltje tegenkomt. Op deze infopagina zie je precies wanneer je wel of niet een dierenambulance of vogelopvang kunt benaderen en wat je eventueel zelf kunt doen om een vogel te helpen. Samengevat kun je de vogel laten zitten als hij al veren heeft, kan bewegen, goed gevoed is, er ouders in de buurt zijn en hij op een veilige plek zit. Is de vogel echt heel jong of gewond of zit hij op een onveilige plek? Kijk hier wat je moet doen.

Tjiftjafjes bij Wildopvang KrommenieDeze twee tjiftjafjes krijgen alle zorg die ze nodig hebben bij Wildopvang Krommenie. Idealiter zaten ze nog bij mama en papa in het nest, maar helaas loopt het soms anders.

Tip 2: Plaats een bakje water

Deze week regent het weer, maar het zal daarna wel weer mooi weer worden. Je kunt vogels helpen door simpelweg een bakje water neer te zetten, waar ze uit kunnen drinken en in kunnen badderen. Zet dit bakje wel op een veilige plek, waar katten niet bij kunnen.

Dierenambulance Zeeland ontfermde zich over dit jonge boomkruipertje.

Tip 3: Haal geen nesten weg

Onze meldkamers worden regelmatig gebeld over vogelnestjes die ‘in de weg zitten’. Je kat kan niet naar buiten, want er zit een nestje op het balkon. Je wordt iedere ochtend vreselijk vroeg wakker, omdat er een nestje onder de dakpannen bij je slaapkamerraam zit. Of misschien kun je nu de schuurdeur niet openen omdat meneer en mevrouw vogel hun nestje ietwat onhandig hebben gebouwd. Het is strafbaar om een nest weg te halen, omdat inheemse vogels in Nederland beschermd zijn. Jij en/of je kat zullen daarom toch even geduld moeten hebben. En verder? Tja... er zit niets anders op dan te genieten van de bedrijvigheid en het vrolijke gefluit. Het is prachtig om te zien hoe de jonge vogeltjes gevoed worden en snel groeien. Als de vogels zijn uitgevlogen en het nest echt hebben verlaten, mag je het nest verwijderen. Wil je dat het niet nog een keer gebeurt? Neem dan preventieve maatregelen, zoals dakgootbescherming of een schoorsteenkap.Jonge Roek"

Als je naar het filmpje luistert, zal het je misschien verbazen, maar de roek behoort tot de orde van de zangvogels. Het mag in onze oren ietwat schor klinken." -medewerker Dierenambulance Zuidoost Drenthe

Tip 4: Pas op met snoeien en bomen omhakken

Onze dierenambulances en wildopvangcentra komen ook geregeld slachtoffertjes tegen die uit de boom vallen vanwege snoei- en kapwerkzaamheden. Onze tip is dan ook: snoei en kap geen struiken en bomen in het broedseizoen! Het is zelfs wettelijk verboden als er een nest in zit.


Soms komen er bij Wildopvang Krommenie vogels binnen die gewoon hele sterke moedergevoelens hebben. Die maken het ons toch soms een stukje makkelijker! Tenminste, als dat jonge grut nou eens mee werkt...

Tip 5: Voed zelf geen vogels op

Het is soms zo verleidelijk, maar wettelijk mag dit ook niet: een wilde vogel mee naar huis nemen. Zo’n kleintje is zo hulpeloos en jij bent een echte dierenvriend. Hoe goed je intenties ook zijn en hoeveel je ook zou kunnen betekenen voor een vogel, het is in Nederland strafbaar om de zorg op je te nemen. Je mag een jong vogeltje natuurlijk wel even meenemen als je hebt afgesproken dat de dierenambulance hem bij jou komt ophalen.


Onze dierenambulances halen momenteel veel vogeltjes op, zo ook Dierenambulance Brabant Zuid-Oost.Verkeert het vogeltje in directe nood? Zie je dat hij echt gewond is? Of heeft een dier hem te pakken gehad? Bel de dierenambulance of de vogelopvang bij jou in de buurt.

Dierenambulance Zuid-Holland Zuid haalde een jonge reiger op. Je komt jonge reigers doorgaans nooit tegen op de grond, omdat ze in een nest hoog in de bomen horen te zitten.