Huisdieren ten tijde van corona

In coronatijd zijn we allemaal meer thuis. Hoewel dat voor sommigen een uitdaging is, bestaat er een groep die het allerminst vervelend vindt dat jij sinds een poosje iedere ochtend met je kommetje muesli, in kamerjas op de bank je Zoom- vergaderingen zit voor te bereiden. Of dat je – tussen de vergaderingen door en terwijl je luidkeels mee blèrt met je favoriete operazanger, even de keuken induikt om een uitgebreide lunch klaar te maken. Grote kans dat die extra aanwezigheid voor je huisdier een geschenk uit de hemel is.

Huisdieren ten tijde van corona

Vooral honden vinden het in zijn geheel geen vervelende tijd. Zij kunnen doen wat ze het liefste doen: hun baasje troosten en op hem letten. Bovendien hoeven ze minder vaak de emotionele aangelegenheid van het ‘dag zeggen’ te ondergaan. Maar ook de huiskat, of het er nu het typetje naar is zich uitgebreid te laten aanhalen op schoot, of dat ze liever vanaf de vensterbank naar buiten kijkt en doet alsof ze je niet ziet zitten – vindt het heimelijk fijn dat je er bent.


Ongeacht of we ooit teruggaan naar een 40-urige werkweek op kantoor, is het goed om er rekening mee te houden dat we, in de (nabije) toekomst, meer naar buiten mogen. Hartstikke fijn- want voor eeuwig binnen zitten zijn we niet gemaakt. Om je er goed op voor te bereiden schreven we deze huisdier-coronatips.

  • Tip 1. Denk na over dagopvang voor als je weer naar kantoor moet.

    Kinderen brengen we naar de crèche. Dus waarom huisdieren niet? Hiervoor is het belangrijk dat ze goed gesocialiseerd zijn. Je hebt honden uitlaatservices die je hond alleen uitlaten, maar ook honden crèches waar je je hond overdag naartoe kunt brengen. Katten kunnen prima een dag alleen thuis zijn, maar heb je een bijzonder aanhankelijk exemplaar? Misschien is er een buurjongen / meisje bereid om (tegen een kleine vergoeding) op werkdagen een uurtje te komen knuffelen.


    Geen beschikbare buurtkinderen? Er zijn organisaties die je helpen een oppas voor je huisdier te vinden, zoals stichting OOPOEH, waar senioren aan een oppashond worden gekoppeld. Een win- win situatie. Want jij een lieve en betrouwbare oppas, de oppas meer beweging en gezelligheid.

  • Tip 2. Neem de socialisatie van je huisdier serieus - en maak het leuk!

    Niet alleen wij zien in coronatijd weinig mensen- en dieren, dat geldt ook voor je huisdier. Om ervoor te zorgen dat hij/zij toch aan anderen gewend raakt is het verstandig om genoeg tijd te investeren in een goede socialisering. Heb je jonge katten, kippen, konijnen, cavia’s of anders aangeschaft? Dit is de uitgelezen kans om ze te socialiseren! Dat begint bij jezelf. Hoe jij met je huisdier omgaat, is bepalend voor zijn gedrag naar jou en naar anderen. Neem de tijd om elkaar te leren kennen. Verzin uitdagende spelletjes en beloon goed gedrag met snacks of een aai.

    Kennissen met kinderen? Heel goed! Die vinden het vast leuk om met je huisdier te komen spelen. Let op dat je het rustig opbouwt en dat je goed op elkaars lichaamstaal let. Niet alle dieren willen door kinderen opgetild worden, maar toch is het nuttig om ze (in dit geval zonder optillen) aan elkaar te laten snuffelen.

    Heb je een puppy aangeschaft dan scheelt het om te investeren in een goede puppycursus. Bij veel hondenscholen zijn vanwege de coronamaatregelen dan wel geen groepslessen mogelijk, individuele lessen worden vaak wel gegeven. In de videoserie Lara leert , waarin ex-laboratoriumhond Lara allerlei basisvaardigheden voor honden leert van onze professionele hondentrainster Myrna, kun je allerlei tips vinden over het opvoeden en socialiseren van honden. Hartstikke leuk én leerzaam! Kijk hier de speciaal op de coronamaatregelingen geïnspireerde aflevering van Lara Leert: Lara leert alleen thuisblijven.

  • Tip 3. Weet waar je je huisdier vandaan haalt.

    Vanwege de toegenomen vraag naar huisdieren zijn vooral honden niet aan te slepen. Maar ook katten en vissen gaan als warme broodjes over de toonbank. Wees alert op verdachte omstandigheden en laat nooit, maar dan ook nóóit je huisdier thuisbezorgen. Koop liever geen dieren via marktplaats, en als je het toch doet: controleer de huisvesting en de leefsituatie. Laat het dier checken door een dierenarts voordat je een definitieve aankoop doet.

    In onze checklist foute puppyhandel lees je waar je op moet letten.

  • Tip 4. Onderzoek welk(e) dier(soort) bij je past.

    Er zijn tig manieren om erachter te komen welke diersoort bij je past. Denk je erover om een hond aan te schaffen? Waarschijnlijk heb je er al het één en ander over opgezocht. Ga ook eens met die grote lobbes van de buren wandelen of vraag aan kennissen of hun kleine keffertje een paar dagen bij je mag komen logeren. Je kunt (samen met je kinderen) op bezoek gaan bij een huisdier waarin je geïnteresseerd bent. Of dat nu een hond- kat, een koppeltje konijnen of een paar parkieten is, de beste manier om erachter te komen welk dier bij je past is door er tijd mee door te brengen. Twijfel je? Dan is dit misschien (nog) niet het juiste moment om een huisdier aan te schaffen en kun je je beter tot het vertroetelen van de huisdieren van anderen beperken.

  • Tip 5. Doe leuke (en leerzame) spelletjes in en om het huis.

    Om in de zeeën van quantity time ook quality time te creëren zijn er genoeg leuke spelletjes om te doen. Bijvoorbeeld door een parcours te bouwen met te nemen hindernissen, beloond met een snoepje. Of door snacks door het huis te verstoppen die moeten worden opgespoord. In de vlogserie kittentijd vind je de aflevering spelen met je kat. In Lara Leert vind je afleveringen over trainen met de clicker - handig voor het aanleren van kunstjes!

  • Tip 6. Win informatie in bij het LICG.

    Niet helemaal zeker welk huisdier bij je past of heb je er één aangeschaft en barst je van de vragen? Ga eens langs bij- of bel een dierenspeciaalzaak. Het wordt vaak vergeten dat hier mensen werken die behoorlijk wat van dieren weten. Op de website van het LICG kun je een heleboel over het houden van huisdieren lezen. LICG staat voor Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren. Je vindt er veel informatie over huisvesting, verzorging en voeding.

  • Tip 7. 'Leen' huisdieren van anderen.

    Misschien vind je de verantwoordelijkheid over een eigen huisdier een al te grote stap maar vind je het wel heel leuk om ermee te wandelen, te spelen of te kroelen. Kijk in dat geval eens of je de hond van de buurvrouw, die slecht ter been is, niet kunt uitlaten. Anderen helpen is leuk! Je hebt wel de lusten, maar niet de lasten en het geeft je de gelegenheid iets goeds voor je medemens te doen.

  • Tip 8. Een huisdier heb je voor altijd.

    Tenzij het een tamagotchi is, is je huisdier geen spel dat je uit kunt zetten. Als je geen tijd meer voor hem hebt kun je hem niet zolang in een doos opbergen. Op dit moment vind je het leuk om de hond uit te laten, maar vind je dat over 10, 20, 30 - 1000 x , door weer en wind nog steeds? En wat dacht je ervan die stinkende kattenbak, parkietenkooi, of dat rijkelijk bekeutelde cavia- / konijnenhok te verschonen? Liever niet? Dan is die tamagotchi misschien niet zo'n slecht idee...

  • Tip 9. Wij zijn er voor je!

    Kom je er niet uit? Heb je brandende vragen waar je het antwoord niet op kunt vinden, lopen dingen niet zoals gewenst- of weet je niet hoe je voor je huisdier moet zorgen? Neem contact op met de Dierenbescherming. Wij helpen je op weg en zijn altijd bereid om samen met jou naar oplossingen te zoeken.

Een sterke band tussen mens en dier
Mens en dier hebben elkaar een heleboel te geven. Ook in moeilijke tijden. Het is één van de dingen die samenleven met een huisdier zo bijzonder maakt. We ontmoedigen de aanschaf van een huisdier, zolang je je goed voorbereidt, niet.

Hoewel het er soms op lijkt dat je als mens voornamelijk voedsel en verzorging ruilt voor: een warme kat op je steenkoude voeten, een zachte hondenvacht om je betraande gezicht aan af te vegen, een reden om dat vervloekte huis eens uit te komen, een laagdrempelig onderwerp voor een gesprek met opa, oma of de buurvrouw…
De band met je huisdier gaat verder. En is er voor altijd.

Zoals Cat Stevens het in een liedje eens omschreef: ‘’ I love my dog as much as I love you. But you may fade my dog will always come trough’’.

Geinige songtekst als je je bedenkt dat de ‘you’ in dit geval zijn vriendin was.