Illegale vogelvanger opnieuw betrapt

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft in samenwerking met de politie op dinsdag 17 december opnieuw illegaal gevangen vogels aangetroffen bij een man in de gemeente Meierijstad in Oost-Brabant. De vogels zijn in beslag genomen en tegen de man wordt proces verbaal opgemaakt. Dezelfde dag werd een 'dierenwinkel aan huis' met vogels en benodigdheden bezocht. De eigenaar bleek niet over de benodigde papieren te beschikken en de huisvesting van de vogels was ook niet ideaal. Deze zaak gaat sluiten, hercontrole volgt.
Illegale vogelvanger opnieuw betrapt

Illegaal uit het wild gevangen vogels

Vogels uit het wild vangen voor verkoop is verboden, er mag alleen gehandeld worden in dieren die hier speciaal voor gefokt zijn. Na een tip bleek dat een bekende van de LID en politie opnieuw de fout in was gegaan. Er zaten tien vogels in een volière in de tuin en ook werd er een vangkooi gevonden. Uit de nummers op de pootringen bleek bijvoorbeeld dat deze door de man zelf waren aangevraagd. De vogels zijn in beslag genomen en er is proces verbaal opgemaakt.

Vogel met pootring waaruit wildvang blijkt.
Uit de nummers op de pootringen bleek bijvoorbeeld dat deze door de man zelf waren aangevraagd.

Dierenwinkel aan huis

Een van de taken van de LID is het uitvoeren van routinecontroles bij onder andere dierenwinkels. Zo kwamen onze inspecteur en de politieagent uit bij een dierenwinkel vanuit de schuur achter een rijtjeshuis in een woonwijk. De schuur was ingericht als winkel met vogels en benodigdheden om vogels te houden zoals kooien, voer en aanverwante artikelen. De eigenaar bleek niet over de verplichte papieren te beschikken, zo had hij bijvoorbeeld geen Bewijs van Vakbekwaamheid Besluit Houders van Dieren. Verder zaten de vogels met te veel samen in de kooi. Een dergelijke ongecontroleerde handel brengt bovendien risico's met zich mee van verspreiding van ziektes onder vogels zoals papagaaienziekte. Na een goed gesprek heeft de man besloten niet alsnog de papieren te gaan halen, maar te stoppen met zijn handel. Of hij dit ook doet wordt uiteraard gecontroleerd.

Te veel vogels samen in een kooi.
De vogels zaten met te veel samen in de kooi.