"Het werk is altijd anders, maar niet altijd eenvoudig!"

Ingrid van den Bosch - Dier-sociaal medewerker

“Soms kom ik op plekken waar je eerst een rijtje katten aan de kant moet schuiven voordat je een formulier kunt invullen."

"Het werk is altijd anders, maar niet altijd eenvoudig!"

#IkBenDierenbeschermer

“De eigenaren zitten met de handen in het haar, ze zijn dol op dieren en doen hun best, maar hadden niet voorzien dat twee katten (of andere dieren) in zo’n korte tijd kunnen zorgen voor een huiskamer vol. De dierenarts kost te veel geld, het voer is niet aan te slepen, het schoonmaakwerk is niet meer bij te houden en de nestjes blijven maar komen. Het gaat vaak om hele kwetsbare mensen die veel liefde te geven hebben, maar die het eventjes niet op orde hebben.

Ik werk al sinds mijn 16e in de zorg en heb sinds 7 jaar mijn eigen coachingpraktijk voor mensen die hun situatie willen veranderen of vastlopen. Ik ben een echt ‘mensenmens’ en doe dit werk graag. Toch leek het mij ook zinvol om iets voor dieren betekenen. Toen ik de vacature ‘dier-sociaal medewerker’ zag, reageerde ik direct. Het past goed bij mij.

Als dier-sociaal medewerker verleen je preventieve hulp en kom je bij mensen thuis waar nog geen strafbare situatie is ontstaan, maar waar het wel eens vreselijk uit de hand kan lopen. Het gaat niet alleen om te grote groepen dieren, er kan van alles aan de hand zijn. Het werk is altijd anders, maar niet altijd eenvoudig. Mensen kunnen zeer emotioneel en wantrouwig zijn. Het is dan belangrijk om te bouwen aan vertrouwen zodat ze hulp aanvaarden en de juiste beslissingen kunnen maken.

Anderzijds kom ik ook mensen tegen die juist ontzettend dankbaar zijn en die alle hulp met beide handen aangrijpen. Betalingsregelingen met dierenartsen om dieren te neutraliseren, het afstand doen van een groep kittens, het inzetten van dierenbuddy’s of verwijzen naar een voedselbank; het zijn allemaal probleemoplossende mogelijkheden. Dieren zijn ook vaak afhankelijk van de hulp van mensen. Ze kunnen hun situatie niet uitkiezen. Dus als ik al een beetje verschil kan maken voor mens én dier dan doe ik dat graag.”

Meer informatie over preventieve hulp? www.dierenbescherming.nl/preventie

“Dieren zijn ook vaak afhankelijk van de hulp van mensen. Ze kunnen hun situatie niet uitkiezen.“

Ingrid van den Bosch
- Dier-sociaal medewerker