Juli: chips, motorblokken en een opmerkelijke vriendschap

De maand juli is voorbijgevlogen en de Dierenbescherming heeft ook in deze zomermaand niet stilgezeten. Het resultaat
Juli: chips, motorblokken en een opmerkelijke vriendschap

Petitie chipplicht voor katten massaal ondertekend

Vinden katten altijd hun weg terug? Helaas niet, jaarlijks raken er in ons land ongeveer 38.000 katten zoek. Daar vangt de Dierenbescherming meer dan 10.000 van op. Helaas kunnen we slechts 17% van de verdwaalde katten herenigen met hun baasje. Voor honden is dit maar liefst 93%, waaruit blijkt dat chippen écht effectief is. De Dierenbescherming startte daarom op 18 mei een petitie voor een landelijk chipplicht voor katten. De teller is uiteindelijk op een aantal van 57.156 handtekeningen geëindigd. Een fantastisch resultaat! Onze medewerker Nelleke Hijmans overhandigde de petitie op 1 juli digitaal aan de voorzitter van de Tweede Kamercommissie Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, Martijn van Helvert. De Dierenbescherming hoopt hiermee dat verschillende partijen dit onderwerp meenemen in hun eigen verkiezingsprogramma.

Uiteindelijk is onze petitie 57.156 keer ondertekend. Een mooie resultaat waarmee we bij de Tweede Kamer konden aankloppen.

Ook in de zomer katten gered uit motorblok

Deze maand hebben zowel Dierenambulance de Wouden als Dierenambulance Zuid-Holland Zuid in samenwerking met de brandweer een kat van onder een motorkap gered.
De medewerkers van Dierenambulance De Wouden had te maken met een kitten die haar toevlucht zocht in het motorblok van een Range Rover, maar die hier niet meer zelf uit kon komen. Gelukkig was de eigenaar van de Range Rover zich bewust van het kleintje onder zijn motorkap en belde hij onmiddellijk de dierenambulance. Het was geen eenvoudige klus om het katje los te krijgen. Er werden verschillende auto-onderdelen gedemonteerd en het katje werd natgemaakt, zodat hij uiteindelijk naar beneden kon glijden. Gelukkig mankeerde het kitten uiteindelijk niets.

Het was geen eenvoudige klus om het kitten te bevrijden, maar gelukkig kwam hij er ongeschonden uit.

De medewerkers van Dierenambulance Zuid-Holland Zuid hadden te maken met een vergelijkbare situatie. Poes Luna zat vast onder de motorkap van een Lexus. Urenlang hebben onze medewerkers samen met de brandweer en een garagemedewerker gesleuteld om de kat te kunnen bevrijden.

Ook bij poes Luna duurde het uren voordat we haar loskregen. Foto: 010fotograaf.nl.

Het is opvallend dat we dit twee keer tegenkwamen op dezelfde dag in juli. Dit soort meldingen komen we normaliter tegen in de winter, als katten de warmte van het motorblok opzoeken. Ook in de zomer kunnen katten onder de motorkap terechtkomen. Wees daar bewust van en klop eens op je motorkap voordat je wegrijdt.

Bijzondere vriendschap tussen geitje Lars en hennetje Coco

Geitje Lars en hennetje Coco kwamen afzonderlijk als zwerfdier bij ons Dierenopvangcentrum De Doornakker binnen. Het dierenasiel heeft een aparte buitenruimte met stalletje en een ren waar we hobbydieren kunnen opvangen. Het tweetal kwam zodoende samen in deze buitenruimte terecht en dat beviel ze uitstekend. De geit en de hen bleken algauw onafscheidelijk. Lars en Coco sliepen tegen elkaar aan en zaten samen op het klimtoestel. Ze zochten elkaar duidelijk op. We hebben dit duo dan ook samen herplaatst bij een locatie waar meer geiten en kippen aanwezig zijn.
Lees meer over Lars en Coco.

Een bijzondere vriendschap: Geitje Lars en hennetje Coco waren in ons dierenasiel een onafscheidelijk duo.

Verwaarloosde dieren in beslag genomen

In Echt-Susteren zijn in juli 28 honden, 4 katten en diverse vogels door inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming in beslag genomen. Dit gebeurde om veiligheidsredenen, onder begeleiding van de politie. De dieren bleken ziek, werden slecht verzorgd en zaten in vervuilde verblijven. Het was niet de eerste keer dat er op dit adres werd gecontroleerd, keer op keer zijn er maatregelen opgelegd om de situatie te verbeteren. Helaas ontdekte de inspecteur bij elke nieuwe controle ook weer nieuwe misstanden of waren eerder gemaakte afspraken niet opgevolgd. Dit keer was de maat vol en keurde de RVO goed dat we de dieren in beslag namen. We zijn blij dat deze dieren een tweede kans krijgen.
Lees meer over deze zaak.

Naast volwassen honden, Sint Bernards, Rottweilers en Newfoundlanders, trof onze inspecteur ook een aantal zieke pups aan.

’Containerkittens’ hebben geluk gehad

Half juli haalde onze Dierenambulance Twente (Oldenzaal) drie kittens op die ontdekt waren in een groene container. De kittens zijn hier hoogstwaarschijnlijk door iemand gedumpt. De dieren waren er slecht aan toe en hebben het maar net gered. Ze werden ondergebracht bij ons gastgezin Luciënne die zich intensief ontfermde over dit zwakke en zieke trio. Dankzij haar doorzettingsvermogen en liefde voor katten gaat het nu drie weken later een heel stuk beter met Otto (Otje), Milko en Tukker. Zo blijkt maar weer dat onze gastgezinnen goud waard zijn!
Lees hier hoe het gaat met de ‘containerkittens’.

Op deze foto zaten de kittens nog in de groene container.

Wil jij ook dieren helpen?

Word jij ook zo blij van al dit goede nieuws? En wil jij ons helpen meer dieren te redden, te beschermen en op te vangen? Dat kan met een kleine bijdrage, een eigen actie, het aanvragen van de donatiebox en nog veel meer! Bekijk de mogelijkheden.