Juni Chipmaand: chip en registreer je dier

Ieder jaar vragen we in de maand juni extra aandacht voor het belang van het chippen en registreren van je dier. In Nederland is het verplicht je hond te laten chippen, voor katten en andere huisdieren geldt dat niet. De Dierenbescherming raadt niet alleen het chippen van je dier aan, maar benadrukt ook dat de registratiegegevens van je huisdier up-to-date moeten zijn.
Juni Chipmaand: chip en registreer je dier

Zwerfkatten en asieldieren

Het chippen van je huisdier zorgt ervoor dat hij herkenbaar is als hij zoek raakt. Wordt het dier gevonden? Dan komen baas en dier een stuk makkelijker weer bij elkaar. Helaas gebeurt dat met ongechipte dieren vaak niet, waardoor ze eindigen in het dierenasiel of een zwervend bestaan leiden. Dit is één van de redenen dat er in Nederland duizenden zwerfkatten ronddwalen.

Vakantieperiode

Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG), waarin ook de Dierenbescherming participeert, organiseert de Juni Chipmaand ieder jaar vlak voor de vakantieperiode. Juist, omdat er tijdens de zomermaanden meer huisdieren zoek raken. Raak je je dier onverhoopt kwijt? Door je dier te laten chippen en registreren, én ervoor te zorgen dat de registratiegegevens up-to-date blijven, maak je de kans om je dier terug te vinden zo groot mogelijk. Veel dierenartsen, dierenspeciaalzaken en andere diergerelateerde organisaties organiseren tijdens deze chipmaand speciale chipacties. Denk bijvoorbeeld aan korting op het chippen van je huisdier. Check hier de acties bij jou in de buurt.

Registratie up-to-date

Huisdierbezitters gaan er vaak vanuit dat de dierenarts die het dier chipt, ook de registratiegegevens bijwerkt. Dit is meestal niet het geval. Je moet zelf het chipnummer van je huisdier registreren én de gegevens up-to-date houden. Verhuis je? Of verandert je telefoonnummer? Wijzig de chipgegevens dan ook direct. Weet je niet meer waar je huisdier gechipt staat? Vul het chipnummer in via de website www.chipnummer.nl, zodat je daarna op de juiste website de gegevens van je dier kunt bijwerken.