Kamer wil verbod op vrije fok en verkoop 'vechthonden'

De vrije fok en verkoop van honden zoals pitbulls, Amerikaanse Staffordshire Bull Terriërs en alle kruisingen daarvan, moeten verboden worden. Volgens een persbericht van de redactie van Brandpunt (KRO-NCRV) zegt een meerderheid van de Tweede Kamer (PvdA, VVD, CDA en de Partij voor de Dieren) dat in een reactie op de uitzending van de actualiteitenrubriek van deze week.
Kamer wil verbod op vrije fok en verkoop 'vechthonden'

In de reportage bepleitte de Dierenbescherming een bredere aanpak dan de politici nu willen; voor álle fokkers van en handelaren in álle honden zouden veel strengere regels moeten gelden. Daags voor de uitzending naar aanleiding van regelmatige voorkomende bijtincidenten startten wij een campagne tegen de foute puppyhandel. Daarin ligt de nadruk op de ernstige welzijnsproblemen voor fokteven en puppy's wanneer louter commercieel gewin op de voorgrond staat.


Brandpunt benadrukte vooral "hoe eenvoudig het is om met wat simpele telefoontjes een ware vechtmachine te kopen. Het heimelijke gesprek met de fokker laat zien dat het om gevaarlijke honden gaat die je niet bij kinderen in de buurt moet laten".

Regelgeving hondenhandel verscherpen

"Het doorfokken van honden op vechtkenmerken moet verboden worden. De vechthond is een risico voor mens en dier. Doorkruisen van rassen moet daarom stoppen" zegt Tjeerd van Dekken van de PvdA. De kruisingen van pitbulls en Staffords genieten een grote populariteit en naar schatting lopen er duizenden rond in Nederland. Een gevaarlijke ontwikkeling vindt Jaco Geurts van het CDA. "Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) moet kijken wat de mogelijkheden zijn om de regelgeving rondom deze killer honden te verscherpen en te verbeteren. We hebben nu geen enkel zicht op de verkoop en wie de honden fokt. Levensgevaarlijk". Ook de VVD steunt volgens Brandpunt geheel de lijn om eigenaren van zulke honden hard aan te pakken. "We zouden hier dan ook zwaarder op moeten straffen".

Het fokken en selecteren van vechthonden heeft een enorme vlucht genomen. Een Kamermeerderheid van PvdA, VVD, CDA en de Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen over het genetisch selecteren en kruisen van verschillende rassen. Doel van deze fokkers; zo groot, sterk en agressief mogelijke honden creëren, zoals de XL Pitbull. Uit het onderzoek van Brandpunt blijkt dat die gevaarlijke honden voor iedereen vrij verkrijgbaar zijn via Marktplaats.

Met gedragsprobleem in het asiel

Impulsief gedrag van mensen leidt vaak tot ondoordachte aanschaf van een hond, zo bracht de Dierenbescherming deze zomer al naar voren in een campagne rond problemen met de verhoudingsgewijs grote populatie 'stoere honden' in de asielen. Zij hebben veelal gedragsproblemen als gevolg van een slechte socialisatie en opvoeding. Twintig procent van de dieren wacht daardoor lang op een nieuwe baas omdat de dieren extra gedragstraining nodig hebben.

Brandpunt zegt nu dat uit een inventarisatie blijkt dat bijna de helft van de honden die in het asiel zitten vechthonden zijn. Wij hebben het liever over 'stoere honden'. Deze term doet meer recht aan een dier dat ongewild de dupe is van naïeve baasjes of types met foute intenties.