Kat in het nauw: na 2,5 jaar herenigd

Vorige week maandag ontving de meldkamer van Dierenambulance Zuid-Holland Zuid een melding van bezorgde bewoners uit Zwijndrecht. Een vermeende zwerfkat terroriseerde al zo’n twee jaar de buurt waarin zij woonden. De kat sloopte prullenbakken om daar voedsel uit te halen en viel onschuldige passanten aan. Zelfs voor de grootste kattenliefhebbers was er geen land met haar bezeilen.

Kat in het nauw: na 2,5 jaar herenigd

Tijd voor actie

Het was al vaker geprobeerd, maar dit keer lukte het een alerte buurtgenoot om de kat te vangen in een prullenbak. Met veel moeite werd hier een deksel op gedaan, waarna de dierenambulance werd ingeschakeld. Eenmaal in Zwijndrecht aangekomen, konden onze medewerkers één ding bevestigen: dit was inderdaad niet bepaald een katje om zonder handschoenen aan te pakken. “Ze was níet te hanteren,” vertelt Roland van Goch van Dierenambulance Drechtsteden. “Ze gedroeg zich echt als een wilde tijger met alles wat daarbij komt kijken,” lacht hij, “en zodra je de deksel optilde… dan begon ze te grommen als een leeuw.”

De kat werd tijdelijk in een prullenbak opgevangen tot de dierenambulance arriveerde. (foto: R. van Goch)

De eerste verrassing: Yoshi

Het lukte uiteindelijk met behulp van een schepnet om te ontdekken dat dit absoluut geen zwerfkat was: tot ieders grote verbazing was ze gechipt. Het bleek om Yoshi te gaan, de kat van Cassandra van der Linden uit Hendrik-Ido-Ambacht. Zij geloofde haar oren niet toen ze een telefoontje met dit nieuws kreeg. Het was inmiddels 2,5 jaar geleden dat ze Yoshi voor het laatst gezien had.

Tot ieders verbazing bleek deze'wilde zwerfkat' gechipt te zijn: het was huiskat Yoshi. (foto: C. van der Linden)

Nog een verrassing: knuffels

De medewerkers van onze dierenambulances zijn heel wat gewend. Toch stonden ze raar te kijken op het moment dat het reismandje van Yoshi openging voor een weerzien met haar eigenaresse. Terwijl ze voorbereid waren op een flinke uithaal of op zijn minst wat gesis, gebeurde er iets totaal anders toen de deksel opgetild werd.
“Meestal zijn katten in het begin dan behoorlijk schichtig maar op het moment dat ze haar baasje herkende, was ze meteen zo mak als een lammetje,” vertelt Roland. “Ze spinde, gaf innige kopjes en haar lichaamstaal sprak boekdelen: bij jou hoor ik thuis.”

Yoshi en Cassandra omhelsden elkaar vrijwel direct bij het weerzien. (foto: C. van der Linden)

Weer thuis

“Vanaf het moment dat ze weer thuis was, leek het alsof ze nooit weg was geweest,” zegt Cassandra opgelucht. Voor Cassandra en haar gezin was het een verrassing dat Yoshi zo’n overlast had bezorgd: “Ze zit veilig bij ons binnen en is gewoon echt heel lief. Voor de kinderen, voor bezoek en zeker ook voor ons. Het is echt zo fijn om haar weer heerlijk bij ons te hebben!”

Chippen én registreren

Sinds 2013 is de identificatie- en registratieplicht voor honden gelukkig wettelijk geregeld, maar er geldt nog altijd geen chipplicht voor katten. Voor het overgrote deel van de gevonden katten blijft het een mysterie wie hun eigenaar is.​ Roland: “Het was zó bijzonder om dit intense geluk te zien bij zowel Cassandra als Yoshi. Dit is de reden dat we mensen altijd aansporen om hun huisdier naast het chippen ook echt te registreren.” Door dit te doen, zorg je ervoor dat jouw hond, kat, fret of papegaai daadwerkelijk aan jou en je gegevens gekoppeld wordt. Check altijd of dit goed op orde is via chipnummer.nl.