"Katten zijn mijn corebusiness"

“Ik ben nu ruim 1,5 jaar met pensioen. Of je dan meer tijd hebt? Dat valt tegen, tijd wordt snel gevuld. Ik rol overal in, mijn valkuil is misschien wel dat ik zoveel interessant vind. Ik werkte in de psychiatrie en daarnaast deed ik al vrijwilligerswerk. Vooral voor de Dierenbescherming, maar ook voor Amivedi. Ik zet me op verschillende manieren in voor dieren.”

Door: Marlijn de Jager-Gerhardt Online eindredacteur

"Katten zijn mijn corebusiness"

#ikbendierenbeschermer

“Begin jaren ’90 deed ik al het een en ander voor de toenmalige Dierenbeschermingsafdeling hier in Assen. Daarnaast ving ik verwilderde katten om ze te laten steriliseren/castreren en later terug te zetten. Eind jaren ’90 raakte ik betrokken bij de oprichting van Dierenambulance Noord en Midden Drenthe. En ja, ik draai nog altijd ambulancediensten. Verder heb ik ook geholpen bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming.

Katten zijn mijn ‘corebusiness’. Het vangen van verwilderde katten om ze te laten helpen, doe ik nog steeds. Kittens en katten die nog gesocialiseerd kunnen worden, krijgen een nieuw thuis en wilde soortgenoten zetten we terug bij boerderijen, campings, maneges ed. Later zijn ze deze taak TNR (Trap, Neuter, Return) gaan noemen. Ik vind het heerlijk om de auto te pakken en de vangkooien achterin te zetten. Als de vangactie klaar is denk ik ‘ziezo, weer één gered’. Of het echt het aantal zwerfkatten in Nederland terugdringt? Landelijk gezien heb ik geen idee, maar lokaal maakt het zeker verschil. Zo werden er hier op de camping jaar na jaar kittens geboren die vaak ziek, zwak en misselijk waren. We hebben toen een grote groep katten gevangen. Het grootste deel kon uiteindelijk herplaatst worden bij nieuwe baasjes en een stuk of tien gezonde, wildere katten zijn gesteriliseerd/gecastreerd teruggezet. Ze worden bijgevoerd door de campingeigenaar. De afgelopen jaren is het hier duidelijk een stuk rustiger."

“Als de vangactie klaar is denk ik 'ziezo, weer één gered'.“

Boukje
- o.a. TNR-medewerker

"Ik ben ook gastgezin en vang het liefst verwilderde kittens op. Ooo, ik vind dat het mooiste dat er is! Dat ze binnenkomen als blazertjes en dat je na een aantal weken de omslag ziet en dat het plaatsbare kittens zijn geworden. Als het staartje omhoog gaat denk ik ‘yes’! Dan zie je ze spelen en druk doen. Over gastgezinnen gesproken. Bijna twintig jaar geleden heb ik samen met het dierenasiel in Beilen het gastgezinnensysteem opgezet. Ik ving natuurlijk al die katten en vooral kittens. Jonge kittens kun je beter in een thuissituatie laten opgroeien, want in het asiel worden ze minder snel tam. Bij een gastgezin krijgen ze intensieve zorg. Inmiddels zijn er zo’n 40 à 50 gastgezinnen actief, waarvan sommigen al vanaf het begin!

Ik ben gek op katten en ik draag mijn kennis over deze dieren samen met collega Geesje (waarmee ik ook vangacties doe en die ook gastgezin is) over aan nieuwe ambulancevrijwilligers en geïnteresseerden. We geven geregeld cursussen over katten. Of ik een kattenvrouwtje ben? Nee! Als dier-sociaal medewerker kom ik ze wel tegen. Er komen bij de Dierenbescherming hulpvragen binnen van mensen die niet goed meer voor hun huisdier(en) kunnen zorgen om praktische, mentale of financiële redenen. Ik zoek dan samen met de hulpvrager(s) naar een oplossing. Als ik aan ‘kattenvrouwtjes’ denk, zie ik iemand voor me die katten is gaan verzamelen. Via de GGD, woningbouw etc. krijgen we daar zoveel meldingen van... Ik haal geregeld groepen katten weg bij hulpvragers. Ze zijn zeer ontvankelijk en dat weten anderen. ‘Jij houdt toch zo van katten? Dit stelletje heeft dringend een huis nodig!’ Ze zeggen nooit ‘nee’ en willen kosten wat het kost die ‘arme dieren’ helpen, terwijl ze zelf al bij de voedselbank lopen. Dát zijn voor mij kattenvrouwtjes (of mannetjes, die zijn er ook). Ik voel me wél een dierenbeschermer. Ik houd me al jaren met dieren bezig en zolang mijn gezondheid het toestaat blijf ik dat ook doen.”

Boukje de Ruiter, medewerker Dierenambulance Noord en Midden Drenthe, TNR-medewerker, gastgezin kittens, dier-sociaal medewerker en vrijwilliger Amivedi.