Kittens dumpen in het water: doe het niet!

Er zijn oplossingen

“Je hebt hondenmensen en je hebt kattenmensen, ik ben een écht kattenmens”, vertelt dierenambulancemedewerker Marie*. Op haar telefoonscherm verschijnt kitten na kitten. “Met de dierenambulance kom ik ze overal tegen. Bij tankstations, in de berm, op parkeerplaatsen… en zelfs in de vaart.”

Door: Marlijn de Jager-Gerhardt Online redacteur

Kittens dumpen in het water: doe het niet!

Marie werkt al jaren als vrijwilliger bij Dierenambulance de Meren. “Ik vind het heerlijk op de ambulance, je maakt zoveel verschillende dingen mee. Het is niet allemaal even leuk, want je komt nare situaties tegen. Maar je doet wel iets goeds en zo voelt dat ook”, vertelt ze terwijl ze zorgvuldig een ondervoed vogeltje voert. Dankzij de dierenambulance krijgen veel dieren een tweede kans, maar helaas loopt het niet altijd goed af. De medewerkers van de dierenambulance worden vrijwel dagelijks geconfronteerd met verkeersslachtoffers. Dieren raken verstrikt in (vissers)afval, lopen besmettelijke ziektes op of worden hulpeloos, ziek en/of verwaarloosd achtergelaten op de vreemdste plekken. “Ik kom regelmatig dieren tegen waarvan ik bijna zeker weet dat ze zijn gedumpt. Afgelopen kittenseizoen waren dat bijvoorbeeld kittens die verwaarloosd op een parkeerplaats langs een grote weg ronddwaalden zonder moeder. Ze konden daar nooit op eigen houtje gekomen zijn en moesten toch echt uit een auto zijn gezet.”

Verdrinkende kittens

De kittens waar Marie mee te maken krijgt, hebben meestal dringend hulp nodig. “Vaak zijn ze te jong, hebben ze de kop vol snot en zijn ze smoezelig of reageren ze hartstikke wild.” Marie en haar ambulancecollega’s brengen de kittens (het liefst mét moeder) naar een dierenopvang in de buurt waar ze direct intensieve (medische) zorg krijgen. De ene keer verloopt zo’n hulpactie vlekkeloos en een volgende keer blijkt een situatie veel ingewikkelder. “Laatst werd er een nestje in de vaart gegooid. Toevallig hoorden mensen een plons en ontdekten ze kittens, maar ook de ‘gooier’. Ze zijn achter de man aangegaan en hebben hem achtervolgd naar zijn huis. De politie raakte erbij betrokken. Ik haalde met spoed de doorweekte kittens op. Ze waren echt nog maar 1 of 2 dagen oud! De eigenaar bleek de moeder nog te hebben. We hoopten dat moeder en kittens snel herenigd konden worden, zodat de kleintjes een grotere overlevingskans hadden.”

“Zo jammer, ik hoop dat we mensen eerder kunnen bereiken om te vertellen dat er hulp is.”“

- Medewerker Dierenambulance de Meren

Politieagenten spraken met de man en overtuigden hem om de kat af te staan. “Ik heb de poes direct opgehaald. Het was best wel gek, je denkt eerst ‘wat een vreselijke man moet dat zijn, zijn huisdieren zijn er vast slecht aan toe’, maar dan ontmoet je hem en lijkt hij oprecht verdrietig en in de war. Het is natuurlijk niet normaal om je kittens in de vaart te dumpen, maar zijn huisdieren kwamen echt niets tekort en waren supersociaal. Er liep nog een zwangere poes rond. We merkten dat hij niet wist wat hij daarmee aanmoest. Hij zei dat hij geen geld had om meer dan zestig euro afstandskosten per dier te betalen. Hij kon ook het neutraliseren (steriliseren/castreren) van de katten niet betalen. Uiteindelijk besloot hij eveneens afstand te doen van de zwangere poes. Hij realiseerde zich dat het zo niet door kon gaan. En zo nam ik twee poezen mee naar het dierenasiel. De moederpoes werd herenigd met haar kleintjes en de zwangere poes kreeg een gezond nestje. Gelukkig liep het goed af voor de dieren. De politie ontfermde zich verder over deze man.”

Onwetendheid over kosten van dieren

Marie staart bezorgd naar buiten. “We komen er elke keer weer achter dat mensen geen idee hebben dat er oplossingen zijn voor dit soort situaties. Naast dat we kittens tegenkomen bij tankstations, in de berm, op bedrijventerreinen of in schuren, vissen we ze ook al jaren af en toe uit het water. Niet alleen katten trouwens, we komen allerlei diersoorten tegen. Dat dieren een behoorlijke kostenpost kunnen zijn, blijkt vaak een verrassing voor mensen. Ook dat katten snel zwanger raken… Zo jammer, ik hoop dat we met de Dierenbescherming mensen eerder kunnen bereiken om te kunnen vertellen dat er hulp is.”

*Vanwege dit gevoelige onderwerp maakt onze medewerker gebruik van een schuilnaam.