Knalgoede gemeenten

Vuurwerk op steeds meer plekken niet meer 'gewoon'

De Dierenbescherming ziet dat er steeds meer gemeenten zijn waarin vuurwerk in meer of mindere mate aan banden wordt gelegd. Een positieve ontwikkeling, want voor dieren is de jaarwisseling geen pretje.

Elly von Jessen

Door: Elly von Jessen Programmamanager Diervriendelijk Ondernemen

Knalgoede gemeenten

Oké, er is dan nog geen landelijk vuurwerkverbod, maar de Dierenbescherming is er zeker van: ‘wat in het vat zit…’. In gemeenteland is het ‘gewoon’ afsteken van vuurwerk al lang niet meer gewoon. Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug hebben deze jaarwisseling een vuurverbod ingesteld. Toppertjes!

Landelijk verbod

De Brabantse gemeenten Eindhoven, Tilburg, Helmond, Bergen op Zoom, Maashorst, Moerdijk, Bernheze, Gilze en Rijen pleiten voor een landelijk verbod. Toppertjes in spé, en hopelijk laten ze in de politiek veel van zich horen. Wij staan achter ze. Dan is er een hele reeks gemeenten die in ieder geval wel werken met vuurwerkvrije zones: het zijn er te veel om hier op te noemen en wij komen nu al op 35. Ze zitten lekker verdeeld over het land. Ook toppertjes, maar misschien nog een beetje te voorzichtig. We zien wél dat ze wat meer durven door extra gevoelige zones te benoemen op plekken waar kwetsbare mensen en dieren zitten (bij verzorgingshuizen, kinderboerderijen, dierenparken en dierenopvanglocaties bijvoorbeeld). Super!

Voor de Dierenbescherming een ontwikkeling om een flesje bij open te trekken en het glas meer dan halfvol te schenken. Ruim 55 knalgoede gemeenten, die samen 110 schouders kunnen zetten onder een landelijk vuurwerkverbod. Kijk, daarmee moet dat landelijke verbod er toch kunnen komen!

Vuurwerkvrije zones

Check bij uw eigen gemeente hoe het er dit jaar voorstaat en bedenk dat u zelf als particulier of bedrijf een aanvraag kunt doen voor vuurwerkvrije zones. Hoe? Zie hier hoe dit bijvoorbeeld zit in Gouda. Voor de jaarwisseling 2022/2023 bent u waarschijnlijk te laat, maar aanvragen kan bij elke gemeente. Goed voornemen voor het volgende jaar: gewoon alvast op de kalender zetten en met uw buren over praten.

Lees hier over de landelijke vuurwerkregels

Voor tips over vuurwerk

Net als knallende kurken en oliebollen hoort vuurwerk voor veel mensen bij het inluiden van het nieuwe jaar. Maar voor huisdieren betekent het afsteken van gillende keukenmeiden en rotjes veel angst en stress.

Laatste nieuws