Kwart meldingen verwaarlozing gaat over paarden en pony’s

Ruim een kwart van de zaken die binnenkomen bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) gaat over mogelijk dierenleed bij paarden en pony’s. De inspecteurs van de Dierenbescherming treffen de dieren vaak in erbarmelijke omstandigheden aan. In de campagne 'Help ons redden', die vandaag van start gaat, delen we daarom het reddingsverhaal van drie bijzondere pony’s en geven we tips voor de juiste verzorging van paarden en pony’s.
Kwart meldingen verwaarlozing gaat over paarden en pony’s

Paarden en pony’s zijn na katten en honden het vaakst slachtoffer van verwaarlozing. In 2019 maakte de LID 1.327 nieuwe dossiers aan die paarden en pony’s betroffen. Veelvoorkomende problemen waren het ontbreken van juiste vachtverzorging, huisvesting en het verwaarlozen van de hoefverzorging.

“De beelden die voorbij komen zijn vreselijk. Denk dan aan paarden met ontlasting in de vacht en flink onverzorgde hoeven”,zegt onze woordvoerder Lisanne de Boer. Voor 98% van deze dieren komt hulp gelukkig op tijd. “Dat klinkt natuurlijk mooi, maar die meldingen komen niet voor niets. Het is belangrijk dat er straks helemaal geen melding meer gedaan hoeft te worden, omdat alle dieren veilig en gezond worden gehouden”, aldus de Boer.

Vreselijke omstandigheden

Jaarlijks redt de Dierenbescherming tienduizenden dieren in nood. Zo trof LID-inspecteur Nadine de pony’s Josje, Kruimeltje en Amir in vreselijke omstandigheden aan. De pony’s zaten onder de ontlasting, de huisvesting stond op instorten en de hoeven hadden dringend verzorging nodig.

Links zie je hoe LID-inspecteur Nadine de pony’s Josje en Kruimeltje aantrof. Rechts zie je dat het goed gekomen is met deze drie pony's.

De Dierenbescherming wil de komende jaren met betere voorlichting en lobby voor strengere wetgeving zorgen dat we steeds minder dieren hoeven te redden. Samen zorgen we voor een vanzelfsprekend diervriendelijker Nederland.