Kwartels op elkaar gepropt in legbatterij

Na een alarmerend telefoontje van de politie Amsterdam is onze inspecteur op 19 juli gaan kijken bij een hobbymatige houder van kwartels in de gemeente Aalsmeer. Bij aankomst schrok hij van wat hij daar in een schuur bij de woning aantrof. De dieren zaten in een legbatterij op elkaar gepropt, zonder voldoende daglicht of geschikte bodembedekking. Toen duidelijk werd dat er geen mogelijkheden waren om de dieren op een betere manier onder te brengen, zijn uiteindelijk maar liefst 96 kwartels in beslag genomen.
Kwartels op elkaar gepropt in legbatterij

Bij binnenkomst trof de LID-inspecteur 12 kanariekooien met Chinese kwartels en tientallen legbatterijen met voornamelijk Japanse kwartels. De meeste hokjes waren niet groter dan 30 x 45 x 20 cm. Hierin zaten wel tot zeven Japanse kwartels die ook nog eens groter zijn dan hun Chinese soortgenoten. Daar kwam nog bij dat er in de hokjes geen geschikte bodembedekking aanwezig was, de dieren zaten op draadgaas.

LegbatterijDe meeste hokjes waren niet groter dan 30 x 45 x 20 cm.

Huisvesting vogels onacceptabel

Er was voor de dieren geen enkele mogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen. Daarvoor moeten kwartels onder andere een zandbad kunnen nemen en er moeten voldoende schuilmogelijkheden aanwezig zijn. Gevolg was dat de dieren elkaar pikten. Tijdens zijn verblijf in de schuur kreeg onze inspecteur de spetters bloed op zijn notitieblok. Een geraadpleegde dierenarts bevestigde dat deze huisvesting onacceptabel was. Onze inspecteur stelde vast dat herstel van de dieren op deze plek onmogelijk was. Des gevraagd bleek de eigenaar niet in staat om op korte termijn een andere, wel geschikte locatie te kunnen regelen om de vogels onder te brengen.

Bij binnenkomst trof de LID-inspecteur tientallen legbatterijen met voornamelijk Japanse kwartels.

Kwartels in beslag genomen

De politie heeft daarop contact opgenomen met de officier van justitie, die na het aanhoren van de bevindingen opdracht gaf om de vogels in beslag te nemen. De dieren zijn inmiddels bij een opvangadres ondergebracht waar ze de nodige zorg krijgen. De eigenaar, die de vogels hield uit hobby en voor eigen consumptie van de eieren, zal gehoord worden waarna justitie de eventuele strafmaat gaat bepalen.