'Laat dier niet de dupe worden van geldproblemen baasje'

Het komt zeer regelmatig voor dat onze inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) bij zaken betrokken raken waarbij dieren de dupe zijn van geldproblemen van hun eigenaar. De Dierenbescherming roept huisdiereigenaren op om het toch vooral niet zover te laten komen.
'Laat dier niet de dupe worden van geldproblemen baasje'

Onze inspecteurs ontdekten vorige week twee gevallen van vermagerde honden waarvan de eigenaren niet naar de dierenarts gingen vanwege geldgebrek. In beide gevallen trof de LID, in samenwerking met de dierenpolitie, meerdere dieren aan.

Geen geld voor dierenarts

Vooral de conditie van de honden viel in negatieve zin op. De honden waren veel te mager en moesten hoognodig naar een dierenarts voor controle en mogelijk behandeling. Ondanks dat de eigenaren hiertoe opdracht kregen, gingen zij niet naar de dierenarts omdat er geen geld voor was.

Uiteindelijk werden de dieren onder bestuursdwang naar de dierenarts gebracht. Bij de ene hond werd niet alleen ondervoeding vastgesteld, maar ook beginnende baarmoederontsteking. De andere hond was er nog slechter aan toe: naast ondervoeding werd een tumor op de longen en bloedarmoede geconstateerd.

Beide honden zijn, in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) bij de eigenaren weggehaald en ondergebracht bij goede opvangadressen waar ze de juist zorg en behandeling krijgen. Dit had voorkomen kunnen worden als de eigenaren op tijd maatregelen hadden getroffen.

Laat het niet zover komen

De Dierenbescherming roept huisdiereigenaren op om het toch vooral niet zover te laten komen. Als je (te)weinig geld hebt, begin dan niet aan een huisdier. Heb je al dieren in huis als er financiële problemen ontstaan, zoek dan op tijd hulp, bijvoorbeeld bij vrienden of familie. In het uiterste geval is het beter voor het dier om naar een dierenopvangcentrum gebracht te worden*, hoe moeilijk dat ook is. Als je er zelf niet goed meer voor kan zorgen, geef het dier dan een eerlijke kans op een goede toekomst bij een ander.

*Een dierenopvangcentrum kan dieren niet voor niets aannemen en zal een bijdrage in de kosten vragen. Neem voor nadere informatie hierover contact op met het opvangcentrum bij je in de buurt.