Meneer K. vraagt om hulp: 35 katten in 1 huis

Meneer K. stelde een hulpvraag aan onze coördinator Maatschappelijke Dierenhulp. Hij had 35 katten waaronder circa 21 kittens en wist niet hoe hij voor al deze dieren moest zorgen: ‘’Het is vreselijk uit de hand gelopen’’, aldus een hoorbaar geëmotioneerde K. ‘’Ik heb het overzicht niet meer.’’ Dier-sociaal medewerker Ingrid ging op bezoek.

Door: Inez Bruinsma Redacteur Online

Meneer K. vraagt om hulp: 35 katten in 1 huis

Uit de hand gelopen

Wat begon met een aantal huiskatten eindigde voor meneer K. na verloop van tijd in een nachtmerrie. Een huis vol katten (35 waaronder circa 21 kittens) bezorgde hem slapeloze nachten. Hoewel hij gek is op de dieren en zijn best deed om ze goed te verzorgen, was de situatie al enige tijd onhoudbaar. Menig kattenbaasje weet dat je aan 2 exemplaren doorgaans wel je handen vol hebt, laat staan 35. Slechts 4 waren geneutraliseerd. Geld om de overige dieren te laten helpen of om ze af te staan aan een dierenasiel was er niet. De katten gingen gewoon naar buiten, want zoveel dieren in een kleine woning is geen doen. Zo werd het probleem van kwaad tot erger.


''Wat begon met een aantal huiskatten eindigde voor meneer K. na verloop van tijd in een nachtmerrie. Een huis vol katten (35 waaronder circa 21 kittens) bezorgde hem slapeloze nachten.''

Inventarisatie op naam, geslacht, kleur en familieband

Om te onderzoeken welke vervolgstappen nodig waren, ging dier-sociaal medewerker Ingrid bij meneer K. op bezoek. Zoals door hem vermeld trof ze veel katten in een kleine woning aan. Moederpoezen lagen onder het bed met hun kroost, een plek die ze waarschijnlijk gekozen hadden om hun kleintjes nog enige beschutting te geven. Ook buiten de woning was het een drukte van jewelste.

Om orde aan te brengen in de chaos werden de dieren op naam, geslacht, kleur en familieband geïnventariseerd. Voor meneer K. werd een hulptraject gestart en een officiële hulpverklaring ingevuld. De volgende uitdaging was een schrijnende. Welke dieren wilde hij houden en van wie deed hij afstand? Een sentimentele aangelegenheid waar meneer K. even over na moest denken. Een paar keer werd er met namen geschoven. Uiteindelijk besloot hij 6 katten te houden waarvan er 4 nog moesten worden gecastreerd. De rest zou worden overgedragen en naar DOC Gouda gebracht.

29 katten naar DOC Gouda

Diezelfde middag haalde vervoersvrijwilliger Erwin 27 katten op bij meneer K. 2 katten zagen de bui al hangen en vluchtten weg, meneer K. kwam ze later zelf brengen. Alle kittens waren in goede conditie, 1 was zelfs veel te dik. Op een enkeling na zijn ze allemaal sociaal. Helaas zaten ze wel helemaal onder de vlooien, ondanks de Frontline-behandelingen die meneer K. ze gaf. ''Niet zijn schuld'', aldus Anneloes van Ardenne van DOC Gouda. ''Dit middel werkt niet goed meer tegen vlooien en wordt desondanks nog steeds verkocht.''

Voor de volwassen katten was de omschakeling naar een nieuwe omgeving moeilijk. Sommigen waren van slag en zullen dan ook tijd nodig hebben om te wennen. Toch was een aantal poezen meteen lief en aanhankelijk. Op wat wondjes bij de katers na, die ze waarschijnlijk buiten hebben opgelopen, waren alle dieren gezond en gaaf. Een deel van de kittens heeft al nieuwe baasjes gevonden. Er verblijven er nog 2 in het asiel waarvan er 1 erg bang is. 2 nestjes met kittens logeren met hun moeders bij een gastgezin totdat ze oud genoeg zijn om geadopteerd te worden.

De Dierenbescherming en preventie

Hoewel een huishouden met 35 katten voor mens noch dier gezond is, kunnen we niet anders dan toejuichen dat meneer K. zelf een hulpvraag heeft ingediend bij een coördinator Maatschappelijke Dierenhulp van de Dierenbescherming, zodat 'tijdig' actie kon worden ondernomen. De katten leefden onder ver van ideale omstandigheden en het is verdrietig dat ze op deze manier starten. Toch verkeren ze allemaal in goede conditie en is duidelijk dat er geen kwade wil in het spel was, maar overmacht. Dat de dieren nog gezond zijn en nu een tweede kans op geluk krijgen is een heleboel waard. Zo gaat hopelijk ook meneer K. weer iets opgeluchter door het leven.