In veel gevallen helpt onze preventie-afdeling (waartoe onze coördinatoren preventie en dier-sociaal medewerkers behoren) preventief, zodat escalatie kan worden voorkomen. We reageren op hulpvragen van particulieren of van sociale hulpverleners namens particulieren, die ondersteuning nodig hebben bij de zorg van hun huisdier(en). Deze huisdiereigenaren of hulpverleners werken graag samen met onze medewerkers aan een geschikte oplossing.
Preventiewerk

Hulpverleners zijn onze oren en ogen achter voordeuren en kunnen vroegtijdig signaleren. Speciaal voor sociale hulpverleners heeft de Dierenbescherming daarom een 'Signalenkaart' ontwikkeld als hulpmiddel om verwaarlozing of mishandeling van dieren te kunnen herkennen. Verder kan men de landelijke Helpdesk Hulpverleners benaderen voor advies en hulp.
Is er inderdaad hulp nodig? Dan biedt de Dierenbescherming een hulpverleningstraject aan. Zo'n traject kan bestaan uit het geven van adviezen tot het ter plaatse ondersteunen en begeleiden van de hulpvrager voor een langere periode. Een hulptraject is altijd maatwerk en er wordt integraal samengewerkt met de sociale hulpverlener.
Soms is het beter om afstand te doen van één of meerdere huisdieren. We vangen deze dieren dan op in één van onze dierenopvangcentra.

Door de samenwerking te zoeken met sociale hulpverleners die vroegtijdig kunnen signaleren, kunnen we de situatie voor zowel dier als mens te verbeteren.