Mijn huisdier is gebeten door een teek. Wat nu?

Tekenbeet bij hond

Je hond heeft lekker lopen ravotten in het bos of misschien lag je kat nietsvermoedend in de tuin onder de bomen te soezen. Je huisdier kwam in elk geval thuis met een teek. Teken kunnen ziekten overbrengen op mensen… maar ook op huisdieren! Wat moet je doen als je hond is gebeten door een teek?

Mijn huisdier is gebeten door een teek. Wat nu?

Over teken en honden

 • Teken zijn kleine zwart-bruine parasieten die soms maar 1 millimeter groot zijn. Ze bijten zich vast in de huid en zuigen zich vol met bloed. Ze kunnen dan opzwellen tot 1 centimeter;
 • In Nederland kunnen teken vrijwel overal zitten waar bomen, struiken of (hoog) gras te vinden is;
 • Teken zijn vooral actief tussen het voor- en het najaar, maar je huisdier en jij kunnen het hele jaar gebeten worden. Teken worden actief als de temperatuur boven de 8 °C stijgt. Is je huisdier buiten geweest? Check dan altijd of hij/zij geen ongenodigde gast heeft meegenomen;
 • Teken kunnen besmet zijn met vervelende ziekten, zoals Lyme, Babesiose, Anaplasmose en Erhlichiose. De meest voorkomende is de ziekte van Lyme. 1 op de 5 teken is daarmee besmet en heeft –eenmaal in de huid vastgebeten- minimaal 24 uur nodig om de ziekte over te dragen.
Teek hond gebeten door teek


Wat te doen als je een teek bij je hond ontdekt?

Je kunt nog zó goed hebben opgelet, teken zijn venijnige beestjes en kunnen ongemerkt toeslaan. Zie je een teek zitten? Haal hem zo snel mogelijk weg, om de kans op infectie zo klein mogelijk te houden. Dit kun je het beste doen met een tekentang of tekenlasso, verkrijgbaar bij de betere dierenwinkel.

Gebruik je een tekentang?

Zet de tang goed op de kop van de teek. Zorg ervoor dat je de teek niet fijnknijpt en let op dat er geen deeltjes achterblijven, die kunnen zorgen voor ontstekingen.
>>>Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door!<<<

Gebruik je een tekenlasso?

Doe de lasso om de teek heen door op de pen te ‘klikken’. Trek de lasso strak met het schuifsysteem en verwijder de teek voorzichtig.
>>> Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door!<<<

Is de teek eruit? Ontsmet de wond dan even goed en schrijf in je agenda op welke datum je de teek hebt verwijderd. Dit kan later een nuttige aanwijzing voor de dierenarts zijn.

Symptomen ziekte van Lyme bij huisdieren

Weet je niet zeker hoe lang jouw huisdier met de teek heeft rondgelopen? Dit kunnen de symptomen zijn van de ziekte van Lyme:

 • Koorts;
 • Gewrichtsontstekingen;
 • Sloomheid;
 • Geen eetlust;
 • Uitdroging;
 • Opgezette lymfeklieren.

Deze klachten kunnen binnen een paar dagen al opspelen. De dierenarts kan Lyme (en andere tekenziekten) vaststellen met een bloedtest. Soms zijn er twee bloedtesten nodig om er zeker van te zijn dat je huisdier besmet is. Als je binnen de eerste ziekteweek een afspraak met de dierenarts maakt, kan de ziekte van Lyme eenvoudig behandeld worden met een antibioticakuur (die behandeling kan oplopen tot drie weken). Ga je te laat naar de dierenarts? Dan kunnen de klachten chronisch worden. Dat geldt ook voor de hierboven genoemde ziekten. Check daarom je huisdier altijd goed nadat hij of zij buiten is geweest! Hoe sneller je erbij bent, hoe beter.

Honden en tekenbeten: voorkomen is beter dan genezen

Wil je de kans op vervelende ziekten zo klein mogelijk houden? Behandel je huisdier dan preventief tegen teken. Je dierenarts kan verschillende middelen adviseren (een aantal daarvan helpt ook tegen vlooien), zoals druppels, een halsband of sprays. We raden je aan met je dierenarts te overleggen welk middel het beste past bij jouw huisdier. Dieren kunnen overgevoelig zijn voor bepaalde middelen.

hond tekenbeet hond met teek wat te doen

Tips na een tekenbeet bij de hond

 • Wacht niet tot de teek er vanzelf uitvalt. Zo heeft de teek alle tijd om je huisdier te besmetten. Als je de teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op besmetting klein;
 • Gebruik geen alcohol, zalfjes of oliën bij het verwijderen van teken. Dan kan het speeksel van de teek achterblijven in de huid van je huisdier en juist dat kan besmettelijk zijn;
 • Trek de teek voorzichtig uit de huid. Als je te veel heen en weer beweegt, kunnen er deeltjes afbreken en in de huid blijven zitten. Dat kan voor ontstekingen zorgen;
 • Het komt regelmatig voor dat huisdiereigenaren de tepel van hun huisdier of een wratje aanzien voor een teek. Kijk altijd even goed of het echt om een teek gaat!
 • Anti-teekmiddelen voor honden kunnen giftig zijn voor katten! Gebruik daarom alleen middelen die daadwerkelijk geschikt zijn voor je kat.

Handige websites over teken

Wil je meer informatie over de ziekte van Lyme, Babesiose, Ehrlichiose of Anaplasmose? Of wil je je meer verdiepen in dit onderwerp? We delen nog wat handige websites met jou: