Mowgli eerste poes met gratis chip

Komende week chipt Dierenbescherming nog eens 1.200 katten gratis

De één jaar oude poes Mowgli is de eerste kat die een gratis chip van de Dierenbescherming heeft gekregen. Zaterdagochtend om 09:00 uur werd de chip door Silvana, dierverzorger bij Dierenbeschermingscentrum Limburg, gezet.

Door: Saskia Thijssen

Mowgli eerste poes met gratis chip

Toch even een spannend moment voor Mogwli, die gelukkig werd bijgestaan door haar stoere baasje Bryce. Mowgli is een binnenkat maar toch vinden haar eigenaren het belangrijk haar te chippen; "We lazen dat het vooral voor binnenkatten heel moeilijk is om de weg terug naar huis te vinden als ze verdwalen", aldus de baasjes. "We zijn daarom erg blij met de kans om Mowgli gratis te laten chippen en registreren."

Met het plaatsen van de chip bij Mowgli gaat een landelijke, gratis chipactie voor huiskatten van start. In de week van 1 tot en met 8 april vindt op zestien locaties van de Dierenbescherming een chipactie plaats waarbij ruim 1200 katten gratis gechipt en geregistreerd worden. Met deze actie zet de Dierenbescherming een grote stap voorwaarts richting de door minister Adema (LNV) aangekondigde chipplicht voor katten. Na meer dan twintig jaar lobbyen voor een landelijke chipplicht is de Dierenbescherming blij nu ook zelf heel praktisch een steentje bij te kunnen dragen aan de uitrol van deze verplichting. Middels de chipactie door heel Nederland hoopt de Dierenbescherming het aantal binnengebrachte, niet gechipte huiskatten verlagen.

Herenigd

Door het chippen en registreren van huiskatten kunnen katten, die de weg zijn kwijtgeraakt, herenigd worden met hun eigenaar. Hiermee kan dierenleed en verdriet bij de eigenaar voorkomen worden. Jaarlijks vangt de Dierenbescherming op 16 locaties in Nederland circa 6500 verdwaalde katten op. Helaas worden er slechts 1.100 (17%) herenigd met hun baasje. Voor honden, waarvoor een chipplicht reeds is ingevoerd, is dit maar liefst 93%. Hieruit blijkt dat chippen écht effectief is.

Verdwaald

Deze actie geldt voor alle, niet gechipte huiskatten. Ook voor katten die normaal gesproken binnenshuis leven is het belangrijk dat ze gechipt en geregistreerd zijn. Als deze katten per ongeluk op straat belanden, hebben zij minder oriëntatievermogen dan buitenkatten. Zij hebben dus extra moeite om de weg terug naar huis te vinden en lopen meer kans verdwaald te raken.

Lees hier meer over het belang van het chippen en registreren

Voor het chippen van katten

Jaarlijks vangen we duizenden verdwaalde katten op, waarvan we het grootste deel niet kunnen herenigen met de eigenaar, omdat ze niet gechipt of goed geregistreerd zijn. Voorkom verdriet en chip je kat