Na hoop volgt teleurstelling

Kruitdampen vuurwerk trekken op: nú doorpakken voor verbod

Na twee jaar waarin vuurwerk in z'n geheel officieel verboden was, is er afgelopen jaarwisseling toch weer van alles misgegaan omdat die lijn niet werd doorgetrokken. Een gemiste kans, met veel negatieve gevolgen.

Elly von Jessen

Door: Elly von Jessen Programmamanager Diervriendelijk Ondernemen

Na hoop volgt teleurstelling

Er wás hoop, maar er is nu teleurstelling. De algemene lijn: Nederland trekt zich niets aan van vuurwerkverbod; de zware categorieën waren grootschalig aanwezig. En er komen nu weer allerlei vergoelijkende expertanalyses voorbij waarom de westerse mensheid artificieel oorlogje voeren zo belangrijk vindt (en ook mag vinden)…

Ouderwetse horrornacht

De vuurwerkschade aan de ogen van mensen is al opgemaakt (Oogziekenhuis Rotterdam: 'het was een ouderwetse horrornacht') en de verzekeringsbranche spreekt over minstens tien miljoen euro aan schade (meer dan andere jaren). Dat gaat dan over materiële schade aan auto’s en woningen, en ook de letselschade-experts zullen het weer druk krijgen. Het RIVM signaleert een smogprobleem door fijnstof tijdens de eerste uren van 2023, er stierf 1 man van 23, een jongen van 11 raakte zijn hand kwijt, politiemensen krijgen te maken met ernstige gehoorschade: oh wat een lol… De vuurwerkbranche start direct een nieuw offensief door de pleiten voor strengere Europese regels voor de productie van vuurwerk. Nederland polderland.

De politiek roert zich steeds meer richting een landelijk vuurwerkverbod en steeds meer gemeenten maken zich er ook hard voor. We moeten niet wachten tot volgend jaar om de discussie hierover te beslechten. De kruitdampen zijn weliswaar opgetrokken, maar voor wie fysiek, emotioneel of anderszins schade heeft opgelopen begint de ellende nu pas. Wie lijden hier dan onder, wie zijn slachtoffer van een zogenaamde traditie? Natuurlijk zijn dat mensen (particulieren en bedrijven), maar het is ook het milieu en de natuur (waar we de mond zo vol over hebben). Het zijn ook de dieren in de natuur en in onze huizen en stallen, die zich niet kunnen aanpassen aan dit explosieve moment. Vogels die massaal opgeschrikt worden in bomen, of in een volière, en honden, katten, paarden, die weken aan stuk nodig hebben om van de schrik te bekomen. Dieren die we in het algemeen zien als een groot goed voor ons mensen en in de samenleving, maar wiens belang nu dan toch ook even op een lager pitje staat, want ach, de traditie gaat voor. Niet overal, een walrus deed de harten in een Brits dorp smelten.

Vuurwerkshow

De Dierenbescherming blijft onverminderd optimistisch over een vuurwerkverbod, dat gaat er gewoon een keer komen. Maar mag het een beetje sneller alsjeblieft. Het eerste jaar na corona is niet zo’n goede testcase gebleken over hoe goed Nederlanders luisteren. Kom dan volgend jaar in ieder geval met strak georganiseerde vuurwerkshows, geef als politiek of overheid geen aandacht aan initiatieven van de vuurwerkbranche en neem de regie op de afweging van de positieve en negatieve economische waarde van vuurwerk. Daarin moeten milieuschade en dierenleed in ieder geval worden meegenomen. Daar praat de Dierenbescherming graag over mee. Dieren zijn ons het hele jaar door veel waard, die waarde moet in deze discussie worden meegenomen.

Voor tips over vuurwerk

Net als knallende kurken en oliebollen hoort vuurwerk voor veel mensen bij het inluiden van het nieuwe jaar. Maar voor huisdieren betekent het afsteken van gillende keukenmeiden en rotjes veel angst en stress.

Laatste nieuws