Nerts voor bontproductie besmet mens

Minister Schouten van Landbouw maakte dinsdag bekend dat het “aannemelijk” is dat een nerts die voor de bontproductie wordt gehouden een mens heeft besmet met het coronavirus. Eerder werd al duidelijk dat katten en honden drager van het virus kunnen zijn, maar geen mensen hebben geïnfecteerd. Voor zover bekend is het wereldwijd de eerste keer dat het aannemelijk is dat er nu een besmetting van een mens via een dier heeft plaatsgevonden.
Nerts voor bontproductie besmet mens

Dat het notabene een dier is dat voor een overbodig product als bont wordt gehouden maakt de situatie extra wrang. In 2024 moeten de nertsenfokkerijen sowieso stoppen met hun afkeurenswaardige productie. Er gaan nu geluiden op om die sluiting te bespoedigen. De Dierenbescherming zou dit toejuichen.

Verder onderzoek

Omdat er ook boerderijkatten op nertsenfokbedrijven waren besmet met het coronavirus, wil de minister onderzoeken of zij het virus kunnen verspreiden. Het is belangrijk te benadrukken dat er op dit moment geen enkele aanwijzing is dat katten of honden mensen kunnen besmetten. Tegelijkertijd vindt de Dierenbescherming het goed dat er nu verder onderzoek plaatsvindt.Het doden van de dieren in kwestie is op dit moment nog absoluut niet aan de orde. Ook is er geen verandering in de adviezen van het RIVM in de omgang met huisdieren. Die zijn helder en duidelijk. De Dierenbescherming benadrukt nogmaals dat de kans klein is dat een huisdier besmet raakt. En er zijn dus nog altijd geen aanwijzingen dat huisdieren mensen besmetten.