Nieuw geluk voor Smokey en Speedy in verzorgingstehuis

De katten Smokey en Speedy zaten meer dan een jaar in het asiel, wachtend op een nieuwe eigenaar. Omdat ze met hun acht jaar al op leeftijd zijn en bovendien kampen met hartruis, wilde niemand ze hebben. De Dierenbescherming doet er alles aan om te voorkomen dat oudere dieren wegkwijnen in het asiel. Om die reden staat onze asieldierencampagne Geef Om Mij in het teken van de eenzame oudjes. Gelukkig kwam het met dit tweetal uiteindelijk helemaal goed.
Nieuw geluk voor Smokey en Speedy in verzorgingstehuis

Als jonge dieren in het opvangcentrum terechtkomen, vinden ze meestal snel een thuis. Voor bejaarde dieren geldt dat helaas niet. Ook de broertjes Smokey en Speedy wachtten lange tijd tevergeefs op een nieuwe kans. Ze waren moeilijk plaatsbaar vanwege hun leeftijd en gezondheid, maar ook omdat ze onafscheidelijk zijn.

“Smokey en Speedy genieten met volle teugen. Ze hebben alle ruimte die ze nodig hebben en ze krijgen veel aandacht. Ook lichamelijk hebben ze er baat bij. Hun hartproblemen zijn zelfs aanzienlijk verminderd.”

Geschenk uit de hemel
Dat ze uiteindelijk een plekje kregen in een speciale poezenkamer van een verzorgingstehuis voor dementerende ouderen was niet alleen voor Smokey en Speedy een geschenk uit de hemel, ook voor de bewoners. “De band tussen mens en dier is bijzonder. Het is bewezen dat dieren troost kunnen bieden, onrustgevoelens wegnemen en het isolement bij eenzame ouderen doorbreken,” aldus initiatiefnemer Judith Kochen. De poezenkamer is vanaf de eerste dag een succes: “Smokey en Speedy genieten met volle teugen. Ze hebben alle ruimte die ze nodig hebben en ze krijgen veel aandacht. Ook lichamelijk hebben ze er baat bij. Hun hartproblemen zijn zelfs aanzienlijk verminderd.”

Zo aandoenlijk
Smokey en Speedy zijn heel populair onder de bewoners. Judith: “Laatst hadden we een mevrouw van 94 jaar. Omdat ze dementerend was, maakte ze geen contact meer met haar omgeving. Ook was ze erg bozig. We wisten dat ze dol op dieren was en brachten haar naar de poezenkamer. Wat er toen gebeurde zal ik nooit meer vergeten. Op het moment dat ze Smokey en Speedy zag, begon ze te zingen en te praten. Voor het eerst in lange tijd straalde ze weer, en maakte ze zelfs oogcontact met de mensen om haar heen. We hadden niet verwacht dat ze daar nog toe in staat zou zijn. Het was zo aandoenlijk dat de verzorgers er met tranen in hun ogen bij stonden. Enkele weken later is deze mevrouw overleden. Het is fijn dat Smokey en Speedy haar dit nog hebben kunnen geven.”

Help oude asieldieren
Jaarlijks vangt de Dierenbescherming 25.000 dieren op in haar asielen. Voor al deze dieren wordt een nieuw thuis gezocht. In de meeste gevallen lukt dat snel, alleen voor de 5.000 dieren van acht jaar en ouder kost dat meer moeite, tijd en geld. Vaak voelen deze oudjes zich ontheemd. Hoe goed we ons best ook doen: een asiel wordt nooit een thuis. Om die reden staat onze campagne Geef Om Mijdit jaar in het teken van de eenzame oudjes.