Noodhulp aan dieren is een vak

Daarom zijn we ook zo blij met alle vrijwilligers die rijden op de dierenambulance en dag en nacht klaarstaan om dieren op te halen en te vervoeren. Het lijkt misschien een hobby, maar het is en moet veel meer zijn dan dat. Deze vrijwilligers maken dieren klaar voor transport en vervoeren ze veilig naar een opvangcentrum of de dierenarts. Het gaat inmiddels om tienduizenden meldingen per jaar en meer dan honderd organisaties die ermee gemoeid zijn.
Van al deze vrijwilligers en medewerkers wordt professionaliteit gevraagd, zodat de dieren veilig en goed worden geholpen na een telefoontje van u, de politie, gemeente of een deurwaarder. Om die reden heeft de sector de kwaliteit van hun organisaties anno 2014 onder de loep genomen: wat gaat goed, en wat kan beter?
Keurmerk Diervervoer
De ontwikkeling van het onafhankelijke Keurmerk Diervervoer van Stichting Dierkeur, dat zichtbaar maakt dat dierenambulanceorganisaties professioneel zijn en met het juiste materieel werken, kon worden meegenomen met de introductie van de Dierenpolitie in 2011, omdat ook overheid, politie en Rijkswaterstaat beter zijn gaan begrijpen dat hulp aan dieren in nood een vak is.
Een sticker van Stichting Dierkeur op de auto lijkt voor u als burger misschien niet zo belangrijk. Maar voor de dierenambulanceorganisaties is het een eerste erkenning van hun vak. Wij als Dierenbescherming willen het Keurmerk voor onze eigen organisaties gaan dragen en maken er dan ook graag reclame voor. We hopen verder dat de overheid met de hele sector een visie zal maken op hoe hulp aan dieren past in overheidshulpverlening in het algemeen.
Dieren helpen is een vak
Want in Denemarken doen de politie en brandweer het allemaal zelf: dieren redden. Ook geen gek idee misschien. Tot dan zijn wij blij met het Keurmerk Diervervoer. Want dieren helpen is een vak, waar niet te gemakkelijk over gedacht moet worden.
Een dierenambulance bellen is overigens niet altijd nodig. Soms lukt het om zelf die zieke egel of gewonde vogel tepakken en weg te brengen. We kunnen allemaal meer voor dieren in nood betekenen dan we zelf misschien denken. Kijk daarom niet raar op als u gevraagd wordt om zelf hulp te bieden aan een dier dat het nodig heeft. Maar weet vooral ook dat het in Nederland al best goed geregeld is en eraan gewerkt wordt om het nog beter te maken.