Ode aan de zwarte kat

‘Niemand wil een zwarte kat vanwege selfies’ kopte Metro Nieuws deze week. Een Brits dierenasiel zit opgescheept met een groot aantal zwarte katten waar niemand interesse in toont. Zwarte katten zouden ongeluk brengen en zijn nooit echt populair geweest, maar volgens de Britse asielbeheerder is er nu een nieuwe reden: zwarte katten zijn slecht te fotograferen en staan slecht op selfies. "Het is natuurlijk belachelijk als mensen een huisdier uitkiezen vanwege de kleur vacht", zegt onze persvoorlichter Dik Nagtegaal in een interview met EditieNL. Bovendien vinden we het een onzinreden. Met een selfie-actie besloot de Dierenbescherming het tegendeel te bewijzen.
Ode aan de zwarte kat
"Zwarte poezen moeten blij zijn dat ze niet bij mensen terechtkomen die zo denken. Zwarte poezen zijn gewoon prachtig." -Ineke Van Belzen via Facebook.

Bijgeloof

Voorheen wilde niemand een zwarte kat vanwege bijgeloof. Al vanaf de late Middeleeuwen stonden zwarte katten slecht bekend. Duivels, demonen, tovenaars en heksen zouden de vorm van een zwarte kat aannemen en boosaardig door de straten zwerven. Zwarte katten werden op afschuwelijke manieren gekweld en van de straat geweerd. Nog steeds zijn er mensen die geloven dat zwarte katten ongeluk brengen, maar gelukkig zijn dat er steeds minder.

"Hier sinds vier weken een zwarte kater, dol op slapen en spelen. Ik zit voortaan op de grond." -Ed Webers via Twitter.

Kleur huisdier

Bijgeloof is volgens de Britse dierenasielbeheerder Christine Bayka het grootste probleem niet meer. “Het is altijd al lastiger geweest om zwarte katten te plaatsen, dan dieren met een rode, cyperse of schildpadvacht. En dit is door de populariteit van selfies alleen maar moeilijker geworden", zegt ze in Metro UK. De Dierenbescherming vindt het een belachelijke reden. “Als je alleen op de kleur van je kat let bij het kiezen van een huisdier, dan moet je je afvragen of je wel een huisdier moet nemen. Het gaat erom dat je een klik hebt met het dier,” reageert onze persvoorlichter Dik Nagtegaal in een interview met EditieNL.

"Dat is zo raar. Je neemt een kat toch niet omdat hij/zij op de selfie moet passen of omdat ze er goed uitzien voor een selfie.”-Lilly_love2001 via Instagram.

Selfie-actie

Bovendien vindt de Dierenbescherming het onzin dat zwarte katten slecht te fotograferen zijn. We riepen mensen op om het tegendeel te bewijzen met een zwarte-kattenselfie. Er werd massaal gereageerd op onze oproep, met vertederende reacties en prachtige foto’s. Helaas kunnen we de honderden inzendingen niet allemaal delen, maar we nodigen jullie van harte uit om door alle foto’s op Facebook, Twitter(#zwartekatselfie) en Instagram te scrollen!
Voor dit bericht hebben we een mooie selectie gemaakt:

"Zwarte katten zijn geweldig. Punt uit." -Myrthe via Twitter

Prachtige dieren

De overvloed aan foto's en liefdevolle woorden bevestigt onze mening over zwarte katten. Het zijn net zulke fantastische dieren als niet-zwarte katten. De noodkreet van het Britse asiel herkennen wij momenteel niet, al weten ook wij dat onze dierenasielen zwarte katten moeilijker kwijtraken. En dat verdient de zwarte kat niet. Deze selfie-actie is zodoende een mooie ode aan de zwarte kat.

"All cats are beautiful no matter what colour or handicap... " -_Missgrimm_ via Instagram