1 en 2 april: open dagen dierenopvangcentra

Kom kijken en ontmoet onze dieren!

In het weekend van 1 en 2 april openen een deel van de dierenopvangcentra en dierenambulances van de Dierenbescherming hun deuren en ben je van harte welkom om een kijkje in de keuken te komen nemen. Ontmoet onze dieren, doe mee aan gezellige activiteiten en laat je informeren over diergedrag. We maken er in het hele land een fijn feestje van!

Door: Marlijn de Jager-Gerhardt Online eindredacteur

1 en 2 april: open dagen dierenopvangcentra

Allemaal dieren!

Wist je dat er in onze dierenopvangcentra meer dan 200 honden verblijven, bijna 300 katten en tegen de 400 konijnen en knaagdieren? Ze komen bij onze locaties binnen omdat ze zwervend zijn aangetroffen, verdwalen of omdat het thuis niet meer gaat. En dan hebben we het nog niet eens over de wilde dieren die bij onze egelopvang en wildopvang binnenstromen. We verzorgen ze allemaal met heel veel liefde en zoeken voor de asieldieren een perfect baasje. Herstelde wilde dieren worden weer vrijgelaten.

Wist je dat we in 2022 maar liefst 21.832 dieren opvingen en dat onze dierenambulances 70.000 keer uitreden voor dieren in nood? Het moge duidelijk zijn: we zitten nooit stil. Wil jij ons werk van dichtbij zien en ben je benieuwd hoe het met onze dieren gaat? Bezoek 1 of 2 april een van onze locaties bij jou in de buurt!

Deelnemende dierenasielen en dierenambulances

Hieronder zie je precies welke locaties hun deuren openen.

ZATERDAG 1 APRIL (GEEN GRAPJE)

 • Almelo - Dierenopvangcentrum 't Noordbroek en dierenambulance Almelo

  Almelo - Dierenopvang 't Noordbroek en dierenambulance Almelo

  Zaterdag 1 april organiseren we een open dag. Niet om onze asieldieren te laten zien, dat zou uiteraard veel te stressvol zijn, maar wel om delen van onze werkplek en de woonplek van onze dieren te laten zien.

  Verder vindt er voorlichting plaats. Over ons werk, het belangrijke werk van de dierenambulance (er zal ook een ambulance aanwezig zijn), maar ook is er een dierenfysiotherapeut aanwezig voor het beantwoorden van vragen.

  Tevens is er een dierenfotograaf aanwezig, een gedragstherapeut voor honden, een gedragstherapeut voor katten, en kun je meedoen aan een prijsvraag en nog veel meer!

 • Drachten - Dierenasiel de Swinge en Dierenambulance de Wouden

  Drachten - Dierenasiel de Swinge en Dierenambulance de Wouden


 • Emmen - Dierenambulance Zuid Oost Drenthe

 • Enschede - Dierenopvangcentrum Enschede en Dierenambulance Enschede

  Enschede - Dierenopvangcentrum Enschede en Dierenambulance Enschede

  Op 1 april is het open asiel bij Dierenopvangcentrum Enschede. Jullie zijn van harte welkom om samen met ons een fantastische middag ervan te maken!


 • Gouda - Dierenopvangcentrum Gouda

  Gouda - Dierenopvangcentrum Gouda

  Tijdens de open dag zetten wij de deuren open en kun je onze opvang bekijken. We hebben een leuk programma samengesteld voor het hele gezin.

  Kom gezellig langs op 1 april om onze opvang te bekijken en maak kennis met onze dieren. Je kan zelf rondlopen door de opvang en zo krijg je de unieke kans om de katten- en hondenverblijven te zien.

  Snuffelmat maken - Maak je eigen snuffelmat voor je hond/kat of konijn. Uiteraard mag je hem ook doneren aan onze opvang! De kosten voor een snuffelmat bedragen 7,50 euro.

  Escaperoom de bozo escape - Ontsnap uit onze eigen unieke escaperoom. Vanaf 12 jaar en ouder. 2 tot 4 personen. Reserveren is wenselijk.

  Vraag de dierenarts - Dierenarts Wesley en assistente Ellen staan voor jullie klaar.
  Ook zal er een lezing gegeven worden wat het werk voor een dierenarts in een asiel inhoud. Deze lezing wordt direct na de Dogwalk gehouden.

  Heb jij een zieke knuffel? Deze mag je zeker meenemen om op te laten knappen door deze toppers van Dier Medisch Centrum Gouda.
  Ellen kan jullie ook alles vertellen over de kittens, want zij is al jaren coördinator van de zieke kittens in het asiel en ziet ze in het hoogseizoen dagelijks door haar handen gaan.


  Strippenkaart - Koop onze schatkaart en loop alle punten af, o.a. haal je dierenambulance rijbewijs, eet als een hond of kat, maak je eigen happy stone, laat je haar vlechten of neem een gave tattoo, etc. Veel te doen dus voor de kinderen.

  Losloopcertificaat - Unieke kans, wij geven deze open dag het losloopcertificaat uit.

  Eten en drinken - onze vrijwilligers hebben voor jullie lekkere taarten, cakes en cupcakes gemaakt.
  En terwijl u staat te wachten, bereidt onze chef kok heerlijke poffertjes van de barbecue.
  Ook kunt u hier een heerlijke vegetarische hamburger proeven.

  Dierenkunst - onze asieldieren hebben hun eigen kunst gemaakt en deze kunt u bewonderen en hier op bieden tijdens onze open dag.

  Dogwalk - de honden worden deze dag 3x aan u voorgesteld op onze eigen Dogwalk. Om 10.30, 12.00 en 14.00 uur bent u welkom om ze te bewonderen.

  Kleurwedstrijd - haal nu je kleurplaat op of download hem:

  Download

  Om 14.00 uur trekken wij de winnaars en deze winnen een rondleiding met hun klas of met hun vriendjes.

 • Hoofddorp - Dierenambulance Noord-Holland Zuid

  Hoofddorp - Dierenambulance Noord-Holland Zuid

  Op dinsdag 4 april is het Wereld Zwerfdierendag waarop aandacht wordt gevraagd voor de meer dan 600 miljoen zwerfdieren wereldwijd en stil te staan bij de verantwoordelijkheid van mensen voor deze dieren.

  Daarom zet de dierenambulance op zaterdag 1 april de deuren wagenwijd open. Je kunt dan tussen 13.00 en 16.00 uur een kijkje achter de schermen komen nemen en een dierenambulance van binnen te bekijken.

  Om 14.00 en 15.00 uur is er een rondleiding waarbij we ook even langsgaan bij de honden en katten van Dierenopvang Haarlemmermeer. Dit alles vindt plaats aan de Hoofdweg 565 westzijde, 2131 MT Hoofddorp.

  In de week rondom Zwerfdierendag loopt de Dierenbescherming vooruit op de landelijke chipplicht voor katten die door de minister Adema (LNV) is aangekondigd. Het was mogelijk om een afspraak te maken om gratis je kat(ten) te laten chippen. Hiervoor zijn voor de zaterdagmiddag een aantal afspraken gemaakt. Door het chippen van katten hopen we dat er minder zwerfdieren zullen komen.

 • Klarenbeek - Dierenasiel de Kuipershoek en Dierenambulance Overgelder

  Klarenbeek - Dierenasiel de Kuipershoek en Dierenambulance Overgelder

  Wereldwijd zijn er ruim 600 miljoen honden en katten zonder een thuis. Rond wereld zwerfdierendag openen de asielen van de dierenbescherming voor 1 dag de deuren voor bezoekers.

  Unieke kans
  Maak kennis met de diersoorten, mensen en de werkwijze in het asiel. Voor 1 dag is het asiel open voor bezoekers en kan je een kijkje nemen in het asiel en in
  de dierenambulance.

  • Knutsel leuke knuffels voor je dier
  • Opereer een dier bij de dierenarts
  • Kom kijken voor vrijwilligerswerk

  En nog meer leuke activiteiten!

 • Ridderkerk - Het Knaagspoor

  Ridderkerk - Het Knaagspoor

  Knaagspoor in Ridderkerk heeft op 1 april een open deuren dag. Iedereen is tussen 11 en 15 uur welkom voor een kopje koffie en een rondleiding!

  Omdat we aan een verbouwing toe zijn, is de open dag dit jaar bescheiden opgezet. Maar iedereen is nog steeds van harte welkom voor een rondleiding en een kopje koffie met wat lekkers. Uiteraard staan de medewerkers klaar voor al uw vragen over konijnen en knagertjes.

 • Spijkenisse - Dierenopvangcentrum Spijkenisse

  Spijkenisse - Dierenopvangcentrum Spijkenisse

  Een kijkje in de keuken, achter de schermen, eens zien hoe dat allemaal gaat bij ons.

  We gaan er een super leuke dag van maken!!

  Komen jullie ook allemaal?

 • Vlaardingen - Dierenopvangcentrum Vlaardingen

  Vlaardingen - Dierenopvangcentrum Vlaardingen

  Tijdens de open dag zetten wij de deuren open en kun je onze opvang bekijken. We hebben een leuk programma samengesteld voor het hele gezin, en extra leuk: je hond mag ook mee!

  Kom gezellig langs op 1 april om onze opvang te bekijken en maak kennis met (een deel van) onze dieren. Er is een rondleiding door de opvang te volgen en zo krijg je de unieke kans om de katten- en hondenverblijven te zien. Uiteraard is de dierenambulance ook aanwezig die je van binnen kunt bekijken. De koffie en thee staat klaar!

  Neem je hond gezellig mee!

  Hondenfotograaf - Laat je hond prachtig op de foto zetten tussen 12.00 en 14.30 uur door Blue fotografie! Voor slechts 5 euro krijg je een prachtige foto en je steunt er de asieldieren mee!

  Hondenwasactie - Onze fantastische vrijwilligers staan tussen 11.00 en 15.00 uur klaar om jouw kanjer te wassen voor 5 euro. De opbrengst is natuurlijk voor onze asieldieren!

  Spelletjes voor je hond - Kom je spelen met je hond? In onze natuurspeeltuin staan onze vrijwilligers klaar met een superleuk parcours met verschillende spelletjes!

  Balans en coördinatie - Is dat iets voor jou en je hond? Probeer het uit bij hondenschool sociaal leren


  Kinderen zijn welkom!

  Voor de kleine dierenvrienden is er ook genoeg te doen! Ze kunnen zich laten schminken, gratis grabbelen in de grabbelton en poffertjes eten!

  Kom gezellig struinen en leuke dingen scoren

  • In onze eigen asielwinkel vind je manden, speelgoed, voerbakjes, reisboxjes en nog veel meer dierbenodigdheden voor hele kleine prijsjes. De gehele opbrengst is natuurlijk voor de asieldieren!
  • Er zijn prachtige verse bloemen te koop voor een heel leuk prijsje.
  • Bij Patricia van Wikkies hondentuigjes vind je de mooiste en veiligste tuigen (je kan je hond ook laten opmeten voor een op maat gemaakt tuig), halsbanden, lijnen en kun je een toffe penning voor de hond laten graveren
  • Mels kei is aanwezig met haar eigen prachtig beschilderde keien. Ze zijn te mooi om te laten liggen! Je kan ook een kei van je eigen lieveling bestellen.
  • Discus Vlaardingen is aanwezig met de leukste dierbenodigdheden en de lekkerste lekkernijen voor je huisdier.
  • Weet jij wat je moet doen als je dier vermist is? Of hoe je het kan voorkomen? Je krijgt alle informatie van de vrijwilligers van de vermiste dierengroep Schiedam e/o.
  • Bij Animal nature kun je terecht voor alles op het gebied van dierdrogisterij en natuurlijke geneeswijze
  • Prachtige handgemaakte halsbanden, tekenbanden en trainingstassen van Neverland design!
  • Maak kennis met Suzan van Dierenhulp aan huis en regel meteen je oppas aan huis als je een weekendje weg wil of op vakantie gaat. Daarnaast kan je een afspraak met Suzan maken om je dier thuis te laten chippen (chippen zelf kan niet tijdens de open dag)

  Je hond mag gezellig mee, uiteraard uitsluitend aangelijnd. Als de rondleiding is aanbeland bij de dierverblijven mag alleen het baasje naar binnen en moet de hond onder toezicht buiten wachten. Alle bezoekers zijn verantwoordelijk voor hun eigen hond, zorg dat je voldoende afstand houdt van honden van andere bezoekers die dat nodig hebben.

 • Vlissingen - Dierenambulance Zeeland

  Vlissingen - Dierenambulance Zeeland

  Tijdens de open dag zetten wij de deuren open en kun je onze ambulancepost bekijken. We hebben een leuk programma samengesteld voor het hele gezin en vanzelfsprekend kunt u een kijkje nemen in onze dierenambulances.

  We hebben activiteiten zoals:- speurtocht door het gebouw- een kijkje in onze ambulances- kleurwedstrijd voor de jongsten- uitleg over het houden van konijnen met mogelijkheid tot adoptie- verkoop van catnipzakjes (kattenkruid)- grabbelton- schminken

  Dit alles onder het genot van een (vega) hapje en poffertjes.


Zondag 2 april

 • Amersfoort - Dierenbeschermingscentrum Amersfoort

  Amersfoort - Dierenbeschermingscentrum Amersfoort

 • Born - Dierenbeschermingscentrum Limburg

  Born - Dierenbeschermingscentrum Limburg

  Na drie jaar afwezigheid kunnen we onze deuren weer openen voor de jaarlijkse open dag. Deze zal plaatsvinden op 2 april tussen 12:00 uur en 15:30 uur aan de Langereweg 9 in Born.

  Tijdens deze open dag ben je van harte welkom om een bezoekje te brengen aan ons asiel.

  - Zo kan je een kijkje nemen op de katten- en konijnenafdeling

  - Onze honden laten zichzelf van hun beste kant zien door behendigheid te doen op onze speelvelden

  - Je kunt daarnaast een kijkje nemen in onze dierenambulances en in onze dierenartspraktijk

  - Ook zijn er verschillende informatiestands en kun je meer informatie krijgen over het doen van vrijwilligerswerk.

  - Er is een verkoopstand van nieuwe- en tweedehands dierenspullen en tevens ook leuke hebbedingetjes

  - Stichting De Rollen vertelt meer over hun thema 'dieren rondom huis' gericht op kinderen

  - Er is een leuke tombola met veel verschillende prijzen

  Ten slotte zorgen we voor de inwendige mens en zijn er voldoende lekkere hapjes te krijgen.

  PRAKTISCHE INFORMATIE:

  • Het meenemen van eigen huisdieren is niet toegestaan;

  • Parkeren kan op aanwijzing van verkeersregelaars op het terrein van VDL Nedcar. Het parkeerterrein van het dierenbeschermingscentrum is gereserveerd voor mindervalide bezoekers.

 • Joure - Dierenambulance De Meren

 • Papendrecht - Egelopvang Papendrecht

  Papendrecht - Egelopvang Papendrecht

 • Rijswijk - Het Knaaghof

  Rijswijk - Het Knaaghof

  Zondag 2 april 2023 ben je van harte welkom in Het Knaaghof, tijdens onze open deuren dag! Maak kennis met de dieren die nog een thuis zoeken, terwijl wij klaar staan om je te voorzien van informatie, koffie en thee

  Wees tussen 13.00 uur en 16.00 uur van harte welkom voor een bezoekje bij ons op Huis te Landelaan 2 te Rijswijk. Kom jij ook?

 • IJmuiden - Kerbert Dierentehuis en Knaagdierencentrum

  IJmuiden - Kerbert Dierentehuis en Knaagdierencentrum

  Op zondag 2 april is de open dag bij Kerbert Dierentehuis en Het Knaagdierencentrum.

  Voor het Kerbert Dierentehuis is dit een heel andere open dag dan alle jaren ervoor want al een tijdje heeft het Kerbert Dierenthuis natuurlijk alleen katten.

  We gaan veel laten zien onder de noemer educatie en dierenwelzijn, maar natuurlijk hebben we ook weer gezellige kraampjes en veel leuke dingen voor de kinderen. Verder een leuke loterij met geweldige prijzen.

  Ook bij het Knaagdierencentrum kan iedereen vrijblijvend binnenlopen om een kijkje te nemen bij de konijnen en knaagdieren of voor informatie. Daarnaast is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in een echte dierenambulance Stichting Dierenambulance Velsen. Verder kunnen de kinderen geschminkt worden, knutselen, touwtje trekken, popcorn eten of even springen op een springkussen.


 • Zandvoort - Dierentehuis Kennemerland

  Zandvoort - Dierentehuis Kennemerland

  Op zondag 2 april 2023 zetten we tussen 12.00 en 16.00 uur de konijnen in het zonnetje.

  Op deze dag is er van alles te beleven: je kunt advies krijgen om je konijn op een goede manier te verzorgen, je kunt een kijkje nemen in onze gloednieuwe konijnenvleugel en kennis maken met de aanwezige konijnen die op zoek zijn naar een baasje!

  Bekijk alle activiteiten hieronder op de poster!

  Klik op de afbeelding voor groot beeld

  Download de poster


Chip je kat!

Onze open dagen vinden vlak voor Wereld Zwerfdierendag (4 april) plaats. Omdat wij dieren liever niet zien zwerven en dierenleed graag voorkomen, vragen we tijdens de open dagen extra aandacht voor het chippen van katten.