Opening sterrenstal van en voor het onderwijs

“Een heel mooi initiatief!". Dat waren de lovende woorden van directeur Femke-Fleur Lamkamp van de Dierenbescherming toen ze dinsdag een nieuwe pluimveestal opende op het praktijkcentrum van de Aeres Hogeschool in Dronten. De stal is ontworpen volgens de criteria die gelden voor het Beter Leven keurmerk met drie sterren. “We zijn trots op elke driesterrenstal die er komt”, zei Femke-Fleur. "En dat deze school nu onderwijs en onderzoek koppelt aan dierenwelzijn en innovatie maakt deze pluimveehouderij bijzonder en uniek."
Opening sterrenstal van en voor het onderwijs

De Dierenbescherming is zeer in haar nopjes met het feit dat diervriendelijk bouwen met de opening van de stal in Dronten nu ook een weg heeft gevonden in het onderwijs. Studenten van de Hogeschool waren nauw betrokken bij het ontwerp. Zij gaan de stal runnen die ruimte biedt aan 1.000 leghennen. Het uitvoeren van diverse onderzoeken op het gebied van duurzaamheid is belangrijk voor de Hogeschool. De stal is daartoe in vier afdelingen van elk 250 kippen gesplitst en beschikt over een leslokaal en een bezoekersruimte waar eieren worden verkocht.

Rieke de Vlieger (l), algemeen directeur van de Aeres Hogeschool, en Femke-Fleur Lamkamp, algemeen directeur van de Dierenbescherming, knippen het lint door waarmee de 'sterrenstal van en voor het onderwijs' officieel is geopend!

Per jaar kiezen zo’n 15 à 20 studenten voor de studie Varkens- en Pluimveehouderij. De Dierenbescherming heeft er alle vertrouwen in dat deze studenten duurzaamheid en diervriendelijker produceren als een vanzelfsprekendheid zullen gaan zien. Eén van hun eerste onderzoeken concentreert zich op het vinden van alternatieve eiwitbronnen voor het kippenvoer. Veel van de nu gebruikte soja komt uit Zuid-Amerika. Nederlands geteelde soja en insecten kunnen een mogelijke oplossing bieden.