Paardenmarkten? Verbieden!

De komende maand staan er weer 12 op de kalender: paardenmarkten. Het aantal doet vermoeden dat deze vorm van vermaak razend populair is in ons land. Een peiling onder onze volgers op Facebook en Twitter geeft een ander beeld. Een overgrote meerderheid van de ruim 1,2 duizend stemmers koos voor verbieden.
Paardenmarkten? Verbieden!

De Dierenbescherming is blij met deze uitslag. Sinds september 2015 zetten we ons, na jaren van vruchteloos overleg, actief in om een einde te maken aan paardenmarkten. Wij zijn van mening dat alleen op deze manier het welzijn van de dieren echt verbeterd kan worden. Elk jaar opnieuw gaat het mis met het dierenwelzijn op de markten die, op een paar na, zijn verworden tot een excuus voor volksfeesten die niets met het verhandelen van paarden te maken hebben.

Poll op sociale mediaBij een peiling onder onze volgers op Facebook en Twitter koos een overgrote meerderheid van de ruim 1,2 duizend stemmers voor het verbieden van paardenmarkten bij (dorps)feesten.

Wat is er mis met paardenmarkten?

Paarden die op markten staan, worden veel te veel blootgesteld aan stressvolle prikkels als harde muziek, kermislawaai en hordes luidruchtige mensen. Daarnaast staan de paarden vaak langdurig zonder eten en drinken, dicht op elkaar gepakt en op een ongeschikte ondergrond en kunnen zichzelf en elkaar zo gemakkelijk verwonden. Zeker bij grotere paardenmarkten bestaat er risico op het verspreiden van besmettelijke ziekten. Ook de manier waarop de handelaren, kopers en bezoekers met de dieren omgaan laat vaak te wensen over.

Bezoek geen paardenmarkten

Met name de laatste jaren loopt het bezoekersaantal van paardenmarkten terug. Een teken aan de wand. Wij zetten ons mede dankzij jouw steun in om gemeenten en de landelijk overheid ervan te overtuigen dat paardenmarkten niet meer kunnen anno 2017. Ook jij kunt helpen een einde te maken aan deze achterhaalde vorm van vermaak door niet meer naar paardenmarkten te gaan. Hoe minder bezoekers, hoe minder aantrekkelijk (lees winstgevend) het voor handelaren wordt om hun dieren nog naar de markt te brengen. Als de handelaren afhaken is het snel gedaan met de paardenmarkten.

Dossier Paardenmarkten

Meer informatie over paardenmarkten, inclusief de verslagen van ons bezoek aan een aantal van deze markten, kun je terugvinden in dossier Paardenmarkten..