Pas op voor blauwalg

Het is heet buiten en het water lonkt; een frisse duik, even afkoelen, héérlijk! Dat geldt voor jou, maar waarschijnlijk ook voor je hond en voor andere dieren. Maar let op, want in stilstaand water kan het tijdens hete periodes wemelen van de giftige blauwalgen. Een gevaar voor mens én dier.

Door: Marlijn de Jager-Gerhardt Online redacteur

Pas op voor blauwalg

Enkele symptomen

Hoofdpijn, slijmvliesirritaties, zwellingen van oogleden, diarree, koorts of zenuwproblemen op de lange termijn: het zijn enkele akelige symptomen die mensen kunnen krijgen van het inslikken van giftige blauwalgen. Maar ook voor zoogdieren kan blauwalg funest zijn.

Een hond die giftige blauwalgen binnenkrijgt tijdens het zwemmen en inslikken van water of het schoonlikken van de vacht, kan binnen een paar minuten tot vijf uur later klachten ontwikkelen. Zoals sloomheid, trillen, coördinatieproblemen, diarree, schuimbekken, braken, trillen of zelfs ernstige toevallen. Grote hoeveelheden binnengekregen blauwalgen kunnen zelfs tot de dood leiden.

Ook vissen overleven flinke hoeveelheden blauwalg niet, omdat er te weinig zuurstof in het water overblijft. Kortom: pas op water met blauwalg!

Wat te doen bij klachten?

Zelf zou je naar de huisarts gaan en voor je hond bel je vanzelfsprekend… de dierenarts. De dierenarts zal je dier een braakmiddel toedienen, om alle giftige stoffen uit het lijf te krijgen. Raadpleeg ook bij twijfel je dierenarts!

Springt je hond (wellicht per ongeluk en in een enthousiaste bui) in een ‘verdachte vijver’? Spoel hem direct af, ook als hij geen symptomen vertoont.

Kom je een ander dier tegen met één of meer van bovengenoemde symptomen en woon je in de buurt van water, denk dan ook aan blauwalg en bel zo nodig een dierenambulance via het landelijk meldnummer voor dieren in nood: 144.

Kom je vissen tegen die gebrek aan zuurstof lijken te hebben door blauwalg? Breng de terreinbeheerder (zoals boswachter) op de hoogte of bel de gemeente (net als bij vissen die naar adem happen als een watertje droog dreigt te vallen). Die kunnen dan gepaste actie ondernemen.

Hoe herken je blauwalg?

Blauwalgen herken je aan een verfachtige, dikkere laag in stilstaand water. Dat kan zoet water of zout water zijn. Blauwalg kan inderdaad blauw zijn, maar ook helder groen of groenblauw. De geur heeft iets weg van zwavel of rotte vis.

Onweerstaanbaar zwemwater

Druppelt het zweet onophoudelijk van je slapen en kan ook je hond een verkoelende plons goed gebruiken? Raadpleeg www.zwemwater.nl en check de kwaliteit van de wateren bij jou in de buurt.

Dieren in de hitte

Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je huisdieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn.

Help onze asieldieren