Permanent vuurwerkverbod tegen ‘boze geesten’
Vorige week wilde ik deze blog beginnen met hoe fijn het voor dieren is dat het kabinet de keuze maakte ook dit jaar – in verband met corona – een vuurwerkverbod voor oud en nieuw te laten gelden. De poes die standaard bij elk hard geluid onder de kast kruipt en de hond die na een knal wegrende en die pas na 7 lange dagen boven water kwam.

Door: Elly von Jessen Programmamanager Diervriendelijk Ondernemen

Het paard dat flink gewond raakte toen het de stal uit wilde vluchten en de vogel die na verjaagd te zijn uit de boom zoveel meer moest vliegen dan het kleine lijfje aan energie kon opbrengen: zij staan symbool voor de enorme kater die zoveel dieren overhouden aan het afsteken van vuurwerk. Tegen het veelkoppige monster dat sist, blaast en knettert hebben veel dieren nog maar één verweer, ze raken in paniek. Het lijkt wel oorlog voor ze.
Toch nog vuurwerk
Blij zijn met het aangekondigde vuurwerkverbod zat er de afgelopen dagen helaas niet in. Bij de diverse rellen die plaatsvonden, werd zwaar vuurwerk als wapen ingezet onder het mom van frustratie en kritiek op de overheid en de politiek. Het was misschien niet overal de opzet om mensen en dieren angst aan te jagen en schade toe te brengen, het is wel precies wat er gebeurde.

Boze geesten voor mens en dier
In ons land is het afsteken van vuurwerk nog niet zo lang een traditie om het nieuwe jaar in te luiden, met 'oooh en aaah', 'wat is dat mooi' en 'oei wat klinkt dat hard' of 'och wat is dat jammer van dat oog'… Van oorsprong werd vuurwerk gebruikt om boze geesten te verjagen. Daar lijkt het in Nederland ook steeds meer heen te gaan als je corona, verveling of gebrek aan aandacht ziet als boze geesten die verdreven moeten worden. 'Out you evil spirits, out!' Het gevolg zijn nieuwe boze geesten: gewonden, vernielingen en nieuwe frustraties, en corona is ook niet van plan om zomaar te vertrekken.
Wij mensen kunnen hier nog een boom over opzetten, we kunnen relativeren en begrijpen soms echt wel waar frustraties vandaan komen. Dieren kunnen dat niet, zij hebben geen andere verdediging dan weg te kruipen, te vluchten of te verstijven van angst. Op zich natuurlijke reacties op de dreiging die vuurwerk voor ze is, maar ze kunnen er net als mensen zo ontzettend veel schade door oplopen.
Permanent vuurwerkverbod
Alleen een permanent vuurwerkverbod, al dan niet in combinatie met goed geplande en georganiseerde vuurwerkshows, zullen eraan bijdragen dat de lol van het in huis halen en hebben van vuurwerk er vanaf gaat. Mogelijk verdwijnen dan ook de particuliere voorraadjes die ingezet worden op een 'willekeurige vrijdagavond' in november om te rellen en om zonder redelijk doel veel te veel mensen en dieren de stuipen op het lijf te jagen.

Er wordt al lang geprobeerd de spelregels voor vuurwerk aan de banden te leggen. Dat lukt niet, kijk ook naar de hoeveelheid illegaal vuurwerk dat nog altijd rondgaat. De Dierenbescherming ziet daarom liever een verbod. Vuurwerk zorgt al zolang voor zoveel ellende. Niet alleen dieren zijn doodsbang, mensen raken ogen en ledematen kwijt, omdat vuurwerk in verkeerde handen terecht komt. De samenleving en de dieren die hier niet omheen kunnen, moeten daar niet langer de dupe van zijn. Niet alleen als er corona heerst, maar nooit meer.