Petitie chip- en registratieplicht voor katten overhandigd aan Tweede Kamercommissie

Op 18 mei startte de Dierenbescherming een petitie voor het invoeren van een landelijke chip- en registratieplicht voor katten. Het feit dat jaarlijks meer dan 38.000 katten zoekraken kost niet alleen vele miljoenen aan opvang en medische kosten, maar veroorzaakt ook veel verdriet bij de eigenaren. Meer dan 83% van de gevonden dieren is niet gechipt of niet goed geregistreerd. Met het verzamelen van zoveel mogelijk handtekeningen willen we de politiek overtuigen over te gaan tot de invoering van een landelijke chip- en registratieplicht voor katten.
Petitie chip- en registratieplicht voor katten overhandigd aan Tweede Kamercommissie

Digitale overhandiging

De teller is uiteindelijk op een aantal van 57.156 handtekeningen geëindigd. Een fantastisch resultaat! En geheel passend in deze coronatijd is de petitie vanochtend digitaal overhandigd door Nelleke Hijmans, Public Affairs Manager van de Dierenbescherming, aan de voorzitter van de Tweede Kamercommissie Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, Martijn van Helvert. Dit gebeurde in het bijzijn van de medeondertekenaars Daniella van Gennep (Dierenlot), Carien Radstake (Stichting Zwerfkatten Nederland) en Conny van Meurs (KNMvD). Naast deze partijen hebben ook DIBEVO, FDN, NFDO, Sophia Vereeniging, WAP, vele gemeenten* en dierenartsen de petitie medeondertekend. De boodschap aan de aanwezige leden van de Kamer Bromet (GroenLinks), De Groot (D66), Futselaar (SP), Moorlag (PvdA), Von Martels (CDA) Wassenberg (PvdD) en Weverling (VVD) is om de chip- en registratieplicht voor katten nu echt op te nemen in hun partijprogramma's voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021.

Online overhandiging petitieNelleke Hijmans van de Dierenbescherming overhandigt de petitie voor een landelijke invoering van een chip- en registratieplicht voor katten.

“We hebben de petitie overhandigd met het verzoek aan de woordvoerders van de verschillende partijen dit onderwerp mee te nemen in hun eigen verkiezingsprogramma: dit is het moment om iets te regelen wat al lang geregeld had moeten worden. Goed om te zien dat er zoveel Kamerleden waren”, aldus Nelleke Hijmans.
Verkiezingsprogramma’s zijn een eerste stap, waarna het na de verkiezingen in maart 2021 hopelijk komt tot het beoogde resultaat: een landelijke invoering van de chip- en registratieplicht voor katten.

"Of je dit nu steunt vanwege de katten, de kosten, de natuur of de volksgezondheid: iedereen wint bij een chipplicht voor katten", aldus Nelleke Hijmans van de Dierenbescherming

Onze hulp gaat door!

Het is nu wachten of de chip- en registratieplicht na het zomerreces in de programma’s van de verschillende partijen staat, en uiteindelijk in het regeerakkoord na de verkiezingen in maart 2021. Tot die tijd gaan wij door om de duizenden zoekgeraakte katten die bij onze opvangen binnenkomen te voorzien van de juiste (medische) zorg en aandacht. Wij danken iedereen die ons zo massaal gesteund heeft door de petitie te ondertekenen of door gedane giften. Tot de invoering van een landelijke chipplicht van katten een feit is, raden we alle kattenbezitters aan: laat je kat chippenen zorg voor een juiste registratie! Het voorkomt verdriet!

*Alphen aan de Rijn, Amersfoort, Best, Breda, Den Haag, Dordrecht, Drimmelen, Gouda, Gulpen-Wittem, Heemskerk, Huizen, Lansingerland, Maastricht, Nieuwegein, Rotterdam, Schiedam, Sittard-Geleen, Son en Breugel, Tilburg, Venray en Zwijndrecht