Chip je kat!

Als er iets met jouw huisdier gebeurt, dan wil je dit toch graag weten? Chippen (en een goede registratie) kan onzekerheid en zorgen voorkomen. Voor honden is dit al verplicht, maar voor katten is dit helaas niet het geval.

Waarom chippen?

Vinden katten altijd hun weg terug? Helaas niet. Soms kunnen ze ergens van schrikken, wegrennen en verdwalen. Jaarlijks raken er in ons land ongeveer 38.000 katten zoek. Daar vangt de Dierenbescherming meer dan 10.000 van op. Helaas kunnen we slechts 17% van de verdwaalde katten herenigen met hun baasje. Voor honden is dit maar liefst 93%, waaruit blijkt dat chippen écht effectief is.

Verplicht chippen en registreren

Waarom honden wel gechipt moeten worden en katten niet? Wij snappen niet waarom de landelijke overheid het verplicht chippen van katten niet al lang geregeld heeft. Voor honden is er al een registratiesysteem dat goed werkt en dat ook ingezet kan worden voor andere diersoorten. Dan is het toch een kleine moeite om ook het chippen en registreren van katten verplicht te stellen? 


Tot 1 juli riepen we dan ook iedereen op om onze petitie te tekenen voor een landelijke chip- en registratieplicht voor katten. Daarmee helpen we namelijk om: 

  • katten met hun baasjes te herenigen;
  • het aantal zwerfkatten terug te dringen;
  • onverantwoordelijke huisdierbezitters op hun gedrag aan te spreken;
  • het dumpen van katten tegen te gaan (de eigenaar is traceerbaar);
  • veel dierenleed te voorkomen!

 

Binnenkatten

Misschien denk je nu: ja maar mijn kat komt nooit buiten. Ook voor katten die normaal gesproken binnenshuis leven, is het belangrijk dat ze gechipt en geregistreerd zijn. Als deze katten per ongeluk op straat belanden, hebben zij minder oriëntatievermogen dan buitenkatten. Zij hebben dus meer moeite om de weg terug naar huis te vinden en lopen meer kans zoek te raken.

Wat doet de Dierenbescherming met 'zwerfkatten'?

In Nederland worden zo’n 2,6 miljoen katten als huisdier gehouden. Helaas nemen niet alle kattenbezitters de verantwoordelijkheid serieus. Met als gevolg ongewenste nestjes, een groot aantal kittens en op straat gedumpte katten. Chippen, castreren en steriliseren kan veel ellende voorkomen. Dankzij inspanningen van onze vrijwilligers door het hele land worden jaarlijks duizenden verdwaalde katten opgevangen. Voor de tamme dieren waarvan de eigenaar niet wordt gevonden, zoeken we een nieuw thuis. De verwilderde katten die niet meer kunnen wennen aan een leven met mensen, worden door vrijwilligersteams gevangen, onvruchtbaar gemaakt en in hun eigen omgeving teruggeplaatst (TNR-methode). Zwerfkittens socialiseren we bij gastgezinnen, waarna ze via de dierenasielen worden geadopteerd.


Hoe werkt chippen?

Een chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Deze wordt onderhuids aangebracht, tussen de schouderbladen. Je kat voelt dat als een klein prikje, maar als de chip eenmaal zit, voelt hij er niets meer van.

Iedere chip bevat een uniek registratienummer dat gekoppeld wordt aan jouw persoonlijke gegevens. De dierenambulance, elk asiel en elke dierenarts in Nederland kan de chip uitlezen. Hierdoor kan jouw kat weer teruggebracht worden. Een goede registratie is dus ontzettend belangrijk! Voor een overzicht van de registratiedatabases kun je kijken op https://www.chipnummer.nl

Chipacties in het land

Het chippen van een kat is bij de dierenarts natuurlijk niet gratis, maar er zijn door het land heen verschillende initiatieven waardoor het chippen financieel een stuk aantrekkelijker of zelfs voor niks is. Denk aan de jaarlijks terugkerende gratis Chipmaand in Rotterdam (november) en in de gemeente Nissewaard (december). Daarnaast hebben veel dierenartsen zo nu en dan kortingsacties. Neem voor meer informatie contact op met een dierenarts bij jou in de buurt.

Help ons redden

Ook deze zomer staan onze medewerkers en vrijwilligers van de dierenambulance en opvangcentra dag en nacht klaar om duizenden verdwaalde katten op te vangen. Deze hulp brengt hoge kosten met zich mee. 
Help ons redden, steun de Dierenbescherming!

Chip je kat en voorkom dierenleedJaarlijks vangen we ruim 10.000 verdwaalde katten op, waarvan we 83% niet kunnen herenigen met de eigenaar omdat ze niet gechipt of goed geregistreerd zijn. Onze petitie voor  een chip- en registratieplicht voor katten is 57.156 keer getekend en op 1 juli overhandigd aan de Tweede Kamer. We hopen zodoende dat die chip- en registratieplicht er komt! Zo voorkomen we samen onnodig dierenleed.