Dierenbescherming blij met huis- en hobbydierenlijst

De Dierenbescherming is blij dat er nu eindelijk een huis- en hobbydierenlijst komt. Na dertig jaar eindeloos wachten heeft het ministerie van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) een lijst gepresenteerd met zoogdieren die in Nederland mogen worden gehouden als huisdier.

Dierenbescherming blij met huis- en hobbydierenlijst

Een huis- en hobbydierenlijst - voorheen ook wel bekend als een positieflijst - is een enorme stap vooruit voor dierenwelzijn. De lijst gaat in op 1 januari 2024, dus we moeten nog even geduld hebben.

Bekijk de positieflijst

Al jaren is het een heet hangijzer: het gebrek aan een duidelijke lijst met dieren die wél of niet gehouden kunnen worden als huisdier. Met als gevolg dat er in Nederland dieren worden gehouden die daar eigenlijk niet geschikt voor zijn. Met alle (voor de dieren vaak niet zo leuke) gevolgen van dien. Een positieflijst brengt daar verandering in, omdat nu wél duidelijk is welke dieren volgens het ministerie (en volgens de wetenschap) ongeschikt zijn.

De Dierenbescherming maakt zich al dertig jaar hard voor zo’n lijst en is blij dat die er nu ligt. Het laat zien dat niet alle dieren zomaar geschikt zijn om in en rondom huis te worden gehouden. Het feit dat de lijst kort is, betekent dat er streng is gekeken, en dat is goed nieuws. Zo is er bij de beoordeling gekeken naar alle huisdieren, en niet alleen de exotische. Wat straks bijvoorbeeld niet meer mag is de servalkat en de sugarglider (suikereekhoorn).

De lijst wordt van kracht op 1 januari 2024. Vanaf die datum mag je geen dieren meer aanschaffen die niet op de lijst staan. Op dit moment is de lijst alleen nog voor zoogdieren. We hopen dat hierna wordt gewerkt aan een lijst voor vogels.