Publiek onderzoekt gedrag dieren in eigen tuin

Vanaf zaterdag 1 april start een landelijke campagne om het gedrag van wilde dieren in tuinen in kaart te brengen. Op initiatief van de Dierenbescherming en Jaarrond Tuintelling kunnen mensen met een tuin bijhouden of dieren zoals vlinders, vogels, amfibieën en zoogdieren hun tuin gebruiken om bijvoorbeeld te eten of om zich voort te planten.
Publiek onderzoekt gedrag dieren in eigen tuin

De verzamelde gegevens kunnen worden geregistreerd op een speciale pagina op tuintelling.nl. De telling heeft de naam Van Kroeg tot Kraamkamer gekregen. Een tuin die met name gebruikt wordt om te eten of te drinken wordt een kroeg genoemd, blijven de dieren wat langer rondhangen dan is de tuin een hotel en wordt er voor nageslacht gezorgd, dan krijgt de tuin het predicaat kraamkamer. De telling loopt de hele maand april.

Kraamkamers

Met de verzamelde gegevens hoopt de Dierenbescherming een beeld te krijgen hoe diervriendelijk tuinen in Nederland zijn. “Wij hopen natuurlijk op zoveel mogelijk kraamkamers. Dat zou betekenen dat er veel tuinen zijn met onder meer genoeg voedsel, een omheining waar dieren onderdoor kunnen en niet te veel bestrating”, zegt Femke-Fleur Lamkamp, directeur van de Dierenbescherming. Voor de Dierenbescherming is het belangrijk om mensen bewuster te maken van de natuur rondom hun huis. “Hopelijk worden mensen door deze telling gestimuleerd hun tuin nog diervriendelijker te maken”, aldus Lamkamp.

Jaarrond Tuintelling

In maart 2015 lanceerden zeven natuurorganisaties het platform Jaarrond Tuintelling om via één platform gegevens te verzamelen over wat er allemaal leeft in en rondom de tuinen van Nederland. Iedereen kan zich aanmelden als tuinteller en het hele jaar tuinwaarnemingen doorgeven. Sinds februari is de Dierenbescherming ook aangesloten en helpt zo mee nog meer tuintellers te bereiken.