Robotgrasmaaier levensgevaarlijk voor egels

(Robot)grasmaaiers zorgen voor ernstig leed bij egels. De dieren zien er wanneer ze hun stekels opzetten misschien onverschrokken uit: tegen het geweld van grasmaaiers zijn ze niet opgewassen.

Door: Inez Bruinsma Redacteur Online

Robotgrasmaaier levensgevaarlijk voor egels

Egelopvang Papendrecht doet een dringende oproep tot bewustwording: ''Van de egels die onder een grasmaaier terechtkomen, overleeft er eigenlijk niet één.'', zegt woordvoerder Ferry van Jaarsveld.

Robotgrasmaaier in trek

Net als de robotstofzuiger en de robotdweil, is nu ook de robotgrasmaaier aan een opmars bezig. De verkoop is de afgelopen 5 jaar zelfs elk jaar gestegen met maar liefst 25%. Maar waar de robotstofzuiger sporadisch vast komt te zitten in het tapijt of een keer een lamp omstoot, maakt de robotgrasmaaier bloedige slachtoffers onder egels, vogels en andere kleine dieren. De verwondingen zijn ernstig: egels waarvan je de organen kunt zien, grote lappen huid die zijn weggereten - nare verhalen en afschuwelijke verminkingen die eigenlijk al niet meer te behandelen zijn… Om ze nog méér pijn te besparen is er geen andere optie dan de egels zo snel mogelijk te laten inslapen.


''Natuurlijk zijn mensen die een robotgrasmaaier aanschaffen geen egelhatende slechteriken.'', zegt Ferry van Jaarsveld van Egelopvang Papendrecht. ''Het zijn gewoon mensen die hun gazon strak willen houden. Wel kun je je afvragen hoe strak zo'n gazon nou eigenlijk moet zijn. In deze tijd van het jaar scharrelen moederegels ook overdag met hun jongen door het gras op zoek naar voedsel: steeds vaker stuit zo'n gezinnetje op een automatische grasmaaier, met alle gevolgen van dien.''

Gruwelijke verwondingen

Egels zijn extra kwetsbaar omdat ze, in tegenstelling tot andere dieren, bij gevaar niet wegrennen maar zich oprollen tot een bal. ‘’Er komen niet dagelijks meldingen binnen van egels die een aanvaring met een grasmaaier hebben gehad’’, laat Ferry weten. Maar óf het een gevalletje grasmaaier geweest is, zien medewerkers van de egelopvang door het gruwelijke karakter van de verwondingen in één oogopslag. ''Iets dat voor zoveel leed zorgt bij kwetsbare dieren mogen we toch met recht als een probleem beschouwen.''

Nog niet veilig genoeg

Hoewel er robotgrasmaaiers met een verscheidenheid aan veiligheidsopties (denk aan inklapbare messen en een botssensor) bestaan, is het moeilijk om er één te vinden die écht veilig is voor egels. Fabrikanten ontkennen het potentiële gevaar niet en werken hard aan oplossingen. Ook adviseren ze om kinderen en dieren van het gazon te verwijderen alvorens de grasmaaier aan te zetten. Over het algemeen wordt afgeraden de grasmaaier ’s nachts te laten rijden – enig toezicht wordt geadviseerd.

Ongelukken vermijden

Maar wat kunnen we zelf doen om slachtoffers te voorkomen? De echte criticus zal overwegen om dan maar gewoon géén robotgrasmaaier aan te schaffen, of daar in elk geval mee te wachten totdat ingebouwde veiligheidsmaatregelingen in de apparatuur zijn geoptimaliseerd. De natuur gewoon op zijn beloop laten is ook beter voor de biodiversiteit. Wil je toch een automatische grasmaaier gebruiken? Controleer dan eerst het terrein op (jonge) egels en andere kleine dieren die onder de grasmaaier terecht zouden kunnen komen.

Uit een test van de Zwitserse organisatie Pro-Igel Schweiz (bron: zoogdierenvereniging.nl) blijkt dat het voor de veiligheid van belang is dat de afstand tussen de beschermende kap en de grond niet groter is dan 4,5 cm. Wil je het risico van een automatische grasmaaier toch nemen, zorg dan dat je er één aanschaft met een lage rand en doe research naar de verschillende merken en hun veiligheidsopties. Laat de grasmaaier overdag rijden, nadat je eerst het gazon op rondscharrelende dieren hebt gecontroleerd.

Babytijd voor egels

Let bij werkzaamheden in de tuin op het moment sowieso extra op dat je de kraamnesten van egels niet verstoort. Het is namelijk babytijd en de nesten bevinden zich op de gekste plekken en zijn moeilijk te spotten. Pas op met het weghalen van snoeiafval of hout; wees voorzichtig in de buurt van de composthoop - in bosjes, struiken en ander gebladerte. Ook onder plastic zeilen, opgestapelde tuinmeubels en andere in de tuin rondslingerende voorwerpen, zou een kraamnest kunnen zitten.

Voor egels

“Voor baby-egels ben je zo 300 euro kwijt aan voeding en materialen. Is er medische zorg nodig, dan loopt dat bedrag nog verder op.” Met jouw steun kunnen we egels blijven helpen. Help mee!

Egel in nood