Ruim 1.000 illegale vogels in beslag genomen 

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft in samenwerking met inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie in totaal 1.087 vogels in beslag genomen voor en tijdens de vogelmarkt in Zwolle. Er zijn tegen 3 handelaren proces-verbaal opgemaakt, omdat zij niet konden aantonen dat zij de vogels op een legale manier in hun bezit hadden gekregen.
Ruim 1.000 illegale vogels in beslag genomen 

Illegale handel in vogels

Op zaterdag 18 februari controleerden inspecteurs op de vogelmarkt de kraam van een Nederlandse handelaar in Afrikaanse vogels. Bij de kraam, in de aanhangwagen en later in de woning van de handelaar troffen zij in totaal 566 illegale vogels aan. Een dag eerder werden bij een controle in een woning van een andere Nederlandse handelaar 514 illegale vogels aangetroffen. In overleg met RVO.nl* zijn alle vogels in beslag genomen en is proces-verbaal opgemaakt tegen de handelaren.

Op de markt probeerde een Italiaanse handelaar 7 vogels met gemanipuleerde pootringen te verkopen. Ook deze dieren zijn in beslag genomen en er is proces-verbaal opgemaakt voor overtreding van de wet Natuurbescherming. Op het politiebureau heeft de man een transactievoorstel van de officier van justitie geaccepteerd en €450 betaald.

"Ik kan mij voorstellen dat iemand die deze vogelmarkt nog nooit heeft bezocht ernstig zal schrikken. Er worden vogels verhandeld die normaal in een volière met schutmogelijkheden verblijven en nu op een markt met duizenden bezoekers in een klein kooitje moeten zitten zonder enige beschutting. Je ziet veel stress bij de vogels. Het is daarom belangrijk dat er toezicht is door de opsporingsinstanties. Als er geen toezicht zou zijn dan zijn al deze vogels overgeleverd aan de grillen van de "hobbyisten". Er zijn natuurlijk ook veel vogelliefhebbers die het wel goed doen!", vertelt onze inspecteur Wilfred.

Risico dierziekten

Volgens de NVWA is er een levendige handel in Afrikaanse vogels. Ze zijn vaak in het wild gevangen en worden via diverse routes Europa binnengesmokkeld. Veel van deze vogels sterven onderweg, omdat de reis soms dagen duurt. Deze vogels zijn bovendien niet gekeurd. Daardoor bestaat het risico dat er met de gesmokkelde dieren ook dierziekten Europa binnenkomen en worden verspreid. Daarom heeft de NVWA de inbeslaggenomen vogels bij gespecialiseerde opslaghouders in quarantaine geplaatst.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijke strafmaat.