Ruim tweehonderd konijnen in beslag genomen

De dierenpolitie heeft, in samenwerking met onze inspectiedienst, op donderdag 31 januari ruim tweehonderd konijnen bij een konijnenfokker in Ede in beslag genomen. Na meerdere controles en dwangsommen bleek gisteren tijdens een controle dat de zorg voor de dieren nog steeds onder de maat was. Om verder leed te voorkomen zijn de dieren gisteren allemaal in beslag genomen en nagekeken door een dierenarts. De fokker wordt binnenkort door de politie gehoord.
Ruim tweehonderd konijnen in beslag genomen

De politie had meerdere meldingen gekregen over de situatie van de konijnen. Bij verschillende controles van de dierenpolitie en onze inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) bleek dat ze in vervuilde hokken zaten, in sommige gevallen zelfs zonder water en ruwvoer - wat juist erg belangrijk is voor de dieren.

Bij controle bleek dat de konijnen in vervuilde hokken zaten, in sommige gevallen zelfs zonder water en ruwvoer.

Meerdere dwangsommen verbeurd

Onze inspecteur: “Er waren al lasten onder dwangsom opgelegd, waarbij meerdere keren dwangsommen zijn verbeurd. Er was ook al proces verbaal gegeven, maar helaas leerde de fokker er niks van. Bij hercontrole samen met de dierenpolitie bleek de situatie zelfs verergerd. Goed dat de dierenpolitie nu toestemming heeft gekregen om de dieren in beslag te nemen. Na alle kansen die hij heeft gehad om de situatie te verbeteren dringt het hopelijk nu tot hem door dat je goed voor je dieren moet zorgen”.

Fokker als verdachte gehoord

De dierenpolitie kreeg bij laatste controle van de officier van Justie toestemming om de konijnen in beslag te nemen. De fokker zal binnenkort als verdachte worden gehoord.