September: pauwen, pony's en een gloednieuwe podcast

De maand september is voorbij gevlogen. Ook deze maand passeerde een groot aantal diersoorten de revue: pauwen, pony's, egels, zwerfkatten, reigers en jawel... zelfs een speelgoedslang! Al deze dieren bevonden zich in vervelende situaties (al valt het met de slang wel mee) en met al deze dieren gaat het nu gelukkig weer goed. We delen graag een aantal hoogtepunten uit de maand september met jou.
September: pauwen, pony's en een gloednieuwe podcast

Bijzondere vriendschappen

Rembrandt in vuur en vlam
Pauw Rembrandt zwierf al lange tijd rond in Schiedam. Hij had daar een gepassioneerde fanclub, maar helaas ook een aantal ‘vijanden’ die overlast ervoeren van het geluid dat hij maakte. Dierenambulance Zuid-Holland Zuid kreeg vele meldingen over zijn karakteristieke ‘schreeuw’. In Nederland hoort een pauw niet onbeheerd rond te lopen in de vrije natuur of midden in de stad. Er schuilen bovendien te veel gevaren, zoals loslopende honden, verkeer en het oplopen van ziekten en wonden. Uiteindelijk wisten onze medewerkers pauw Rembrandt te vangen. Gelukkig kon hij algauw terecht in Zeeland bij een zorgboerderij. Daar woonde pauw Isabel al jaren alleen en daarom zochten haar eigenaren naar een maatje. Dat bleek niet eenvoudig, maar Rembrandt kwam als geroepen. En wat bleek? Rembrandt en Isabel zien elkaar helemaal zitten!

Podcast 'Eenzame dieren'
Met Rembrandt als inspiratiebron wisten onze medewerkers Dik en Lisanne een podcast te creëren over het onderwerp 'eenzame dieren'. Wanneer spreek je van een groepsdier? Hoe groot mag een groep zijn? Wat is een parlement in de dierenwereld? Zijn katten solitaire dieren? En wist je dat het eenzaam is aan de top? Luister gauw via Apple Podcasts, Spotify (link werkt alleen met een app) of onze Soundcloud-pagina.Hond Snuf redt kittens
Tijdens een flinke wandeling had hond Snuf een spoor te pakken. Hij volgde het spoor nauwkeurig en ging plots liggen. Zijn eigenaar kreeg Snuf niet meer mee, want hij vertikte het om te vertrekken. De eigenaar ontdekte bij de hond een nestje jonge kittens. Omdat dit geen veilige plek was, werd de hulp van Dierenambulance Zeeland ingeschakeld. Na een grondige snuffelinspectie van Snuf, mochten onze medewerkers de kittens weghalen. Ze wisten ook de moederpoes te vangen. De eigenaar beloofde Snuf dat ze haar best zou doen om één van de kittens te adopteren... Nu een paar weken later, kregen we goed nieuws van Snuf en zijn eigenaar: hij heeft niet één, maar twee huisgenootjes gekregen.

Links ligt hond Snuf naast het nestje jonge kittens. Rechts zijn de kittens gevangen door onze ambulancemedewerkers.

Verwaarloosde pony’s getransformeerd

Toen onze inspecteur Nadine de pony’s Amir, Josje en Kruimeltje ontdekte, stonden ze verwaarloosd in een smerige stal. Ze hadden slechte hoeven, een vacht vol klitten en modder, en waren te mager. De afgelopen maand deelden we een update over dit trio. Het gaat hartstikke goed! Ze verblijven bij een zorgboerderij waar ze alle liefde en aandacht krijgen die ze verdienen. Lees het hele verhaal.

Inspecteur Nadine bezocht de pony's en kon alleen maar glimlachen.

Vrolijk Dierenbeschermingsmateriaal voor kinderen

Deze week viel een speciale uitgave van Weekblad Donald Duck op de mat van onze leden en van Donald-Duck-abonnees. Het blad is in opdracht van de Dierenbescherming gemaakt en maakt onderdeel uit van ons programma voor kinderen. Ook verschenen er gloednieuwe lesbrieven voor bovenbouwklassen van de basisschool. Daarmee kunnen docenten leuke, leerzame lessen over dierenwelzijn geven. Er staat nog veel meer op het programma de komende tijd, dus houd vooral onze website in de gaten!

Deze week viel een speciale uitgave van Weekblad Donald Duck op de mat van onze leden en van abonnees van Weekblad Donald Duck.

Kat Osha doet het verrassend goed!

In januari kwam kat Osha binnen bij Dierenbeschermingscentrum Amersfoort. Na lang te hebben rondgezworven, werd ze ontdekt onder een motorkap. Ze bleek een vorm van huidkanker te hebben. Het duurde maanden voordat Osha een beetje opknapte, want het ene probleem volgde het andere op. Het was maar de vraag of ze nog lang zou leven. Toch hadden haar nieuwe eigenaren interesse in haar. Ze waren op de hoogte van haar levensverwachting en haalden haar liefdevol in huis. Nu 8 maanden later heeft Osha al onze verwachtingen overtroffen. Het is een wonder dat ze nog leeft en dan ziet ze er ook nog eens fantastisch uit! Lees het hele verhaal.

Osha toen ze bij ons binnenkwam in januari en Osha nu.

Gebitsbehandelingen voor zwerfkatten

Onze zwerfkattenwerkgroep in Tilburg helpt de gemeente om groepen verwilderde katten te beheren door de TNR-methode toe te passen (Trap, Neuter, Return: lees daar hier meer over). Bij een aantal van de gevangen zwerfkatten, ontdekte de dierenarts ernstige tandproblemen. Dankzij giften via ons crowdfundplatform kunnen we deze katten helpen (giften zijn nog altijd welkom). Lees meer.

Dit is een van de zwerfkatten die geholpen is aan haar gebit.

Ditzelfde crowdfundplatform heeft deze maand ook voor een aantal praktische oplossingen gezorgd. Zo kon Dierenambulance de Meren een wasmachine en een droger kopen en schafte Egelopvangcentrum Papendrecht een couveuse aan met een bevochtiger. Speciaal voor zieke en benauwde egeltjes (een kleine bijdrage is nog welkom).