Stappen tegen malafide hondenhandel

Gisteravond stelde Alberto Stegeman in Undercover in Nederland de malafide hondenhandel aan de kaak, waarin ook de Dierenbescherming kennis deelde. Gedupeerde kopers van een zieke pup kwamen aan het woord en Alberto confronteerde enkele handelaren met hun illegale praktijken. Het gaat hierbij om pups die op te jonge leeftijd uit het buitenland zijn geïmporteerd, zieke doorgefokte pups en dieren die niet zijn ingeënt of die van een al net zo malafide dierenarts valse papieren hebben gekregen.

Stappen tegen malafide hondenhandel

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, laat je als consument niet bedotten en laat je uitgebreid voorlichten als je een pup wilt kopen.

Lijst met goede fokkers

Twee jaar geleden voerde de Dierenbescherming campagne en begonnen we de petitie ‘Stop foute puppyhandel’. We pleitten bij de politieke voorganger van Schouten, voor betere wetgeving om malafide praktijken uit te bannen. Nu heeft minister Schouten aangekondigd met een 'witte lijst' van goede fokkers te komen. De Dierenbescherming juicht dit toe. Zo kun je checken of je met een betrouwbare of slechte fokker of handelaar te maken hebt. Deze 'witte lijst' staat nog wel op de to do-lijst van de minister. We hopen dat hier gauw meer duidelijkheid over komt.

Paspoort voor pups

Daarnaast kondigde Schouten een verplicht paspoort aan en verbeterde registratie van honden. Geboortes mogen alleen worden geregistreerd door dierenartsen en geregistreerde chippers. Die maatregelen dragen bij aan een sterker toezicht op de hondenhandel, maar we zijn er nog niet. Er moet nog meer gebeuren om goed tegenwicht te kunnen bieden aan malafide en illegale hondenhandel. Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van een keurmerk, verplichte identificatie en registratie in heel Europa, betere handhaving, meer voorlichting en bewustwording. De Dierenbescherming zet overal op in. Natuurlijk zijn we al wel blij met het verbeterde I&R-systeem (identificatie & registratie) en het paspoort dat in 2020 ingevoerd moet zijn.