'Stop de vogelhandel'

"Illegaal geroofde wilde vogels, veel te veel dieren in kleine kooitjes, zieke vogels die op een markt worden verhandeld: er is veel mis in de vogelhandel." Met deze tekst kondigden de presentatoren van het radioprogramma Vroege Vogels op zondag 5 juni een item over de vogelhandel aan. Ze spraken met Tweede Kamerlid Van Gerven van de SP over een motie om vogelhandel te verbieden en liepen mee met twee inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) tijdens de controle van een vogelhouder.

Motie verbod vogelhandel

Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP) heeft een motie ingediend om voor een verbod te pleiten op openbare vogelmarkten. "Het welzijn van de dieren is in het geding, er worden illegaal vogels uit het wild verhandeld, en bovendien is er een groot gevaar voor de volksgezondheid. Op vergelijkbare vogelmarken in België is bijvoorbeeld al ontdekt dat één op de vijf ‘kromsnavels’, zoals parkieten en papegaaien, besmet is met de papegaaienziekte", aldus Van Gerven. De motie wordt op dinsdag 7 juni in de Tweede Kamer behandeld.

Bewustwording

Ondertussen blijven ook de inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) zich inzetten om misstanden in de vogelhandel uit te bannen. Vroege Vogels ging op pad met inspecteurs Eduard Opperman en Wilfred Wilde, die op bezoek waren bij een 'bekende' vogelhouder. Hier troffen ze een kamertje van minder dan twee bij twee dat vol stond met kooitjes met vogels.


Luister het hele item van Vroege Vogels terug.

Lees ook: Veel mis bij vogelhandel in Nederland