Stop verre veetransporten vanwege corona

Terwijl iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven, gaan verre veetransporten gewoon door. Onverantwoord voor mens en dier. Daarom roepen 39 dierenbeschermingsorganisaties de Europese Unie per brief op tot een verbod op veetransporten naar landen buiten de EU, beperking van de transportduur tot 8 uur en directe actie om de files aan landsgrenzen op te lossen en te voorkomen. Ook landbouwminister Schouten ontving een brandbrief om zich op EU-niveau voor de maatregelen in te zetten.
Stop verre veetransporten vanwege corona

De afgelopen weken ontstonden, onder andere in Polen en Bulgarije, kilometerslange files vanwege aangescherpte grenscontroles in verband met de coronacrisis. Dieren in veewagens stonden urenlang vast en sommige dieren stierven van uitputting. Het is in deze situatie onmogelijk om aan de welzijnsregels, zoals verschaffen van voldoende rustpauzes en water, te voldoen. Toch blijven veetransporten toegestaan. Onverantwoord voor de dieren én de mensen, concluderen de organisaties. Want chauffeurs die de grens overgaan hoeven niet in quarantaine, waardoor ze zichzelf en anderen in gevaar kunnen brengen.

Foto: Compassion in World Farming

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) neemt gelukkig wel een aantal maatregelen en roept de veesector op per direct geen veetransporten meer naar of via Polen uit te voeren. Desondanks blijft de situatie bij veel Europese landsgrenzen zeer zorgelijk en is Europees ingrijpen vereist.