Strijdplan tegen online impulsaankopen van dieren

Om online impulsaankopen van dieren een halt toe te roepen, voeren de Dierenbescherming en een aantal partnerorganisaties sinds eind 2013 gesprekken met handelssites zoals Speurders en Marktplaats. Helaas bleek deze week dat zij hun verantwoordelijkheid nog niet voldoende oppakken. De Dierenbescherming helpt ze daarom op weg.
Strijdplan tegen online impulsaankopen van dieren

Veel dieren worden in een opwelling aangeschaft. Mensen hoeven maar een aandoenlijke pup of wollig konijntje te zien en de beslissing tot aanschaf kan genomen zijn. Dat de zorg voor een dier ook tijd en geld kost, realiseren de kopers zich dan nog niet. Om impulsaankopen tegen te gaan, mogen er sinds enige tijd geen dieren meer worden tentoongesteld in etalages van winkels en dierenspeciaalzaken.

Strijdplan

Online zijn er echter nog geen wettelijke regels vastgesteld. Daarom zijn de Dierenbescherming, het ministerie van Economische Zaken, de NVWA, Dibevo en het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) in gesprek gegaan met de online handelsplaatsen Marktplaats, Speurders, 2dehands, Marktplaza en Marktnet. Het doel is om gezamenlijk een strijdplan te vormen waarmee online impulsaankopen van dieren voorkomen kunnen worden.

Impulsaankopen effectief tegengaan

Op 22 april vond er een voortgangsbijeenkomst plaats tussen bovengenoemde betrokkenen. Hier concludeerde de Dierenbescherming dat de online handelsplaatsen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nog niet genoeg oppakken. Er worden wel stappen gezet, maar niet voldoende om impulsaankopen op het internet effectief te bestrijden.

Om de handelsplaatsen op weg te helpen, heeft de Dierenbescherming daarom besloten om een lijst te leveren met meest risicovolle diersoorten op het gebied van impulsaankopen. Ze rekent erop dat online handelsplaatsen hiermee aan de slag gaan en hun bezoekers voortaan beter zullen voorlichten.

Wat kan jij doen?

Koop nooit zomaar een dier; laat het idee eerst rijpen. Weet wat een dier nodig heeft en realiseer je wat de levenslange zorg kost. Een konijn hoor je bijvoorbeeld niet alleen te houden en de medische zorg van een hond kan flink in de papieren lopen. Al deze informatie vind je op de website van het LICG.

Wil je daarna nog steeds een dier, zorg dan dat je het bij een betrouwbare handelaar of particulier haalt. Op de online handelsplaatsen wemelt het van de aanbieders die zich niet of nauwelijks bekommeren om het welzijn van dieren. Veel beter nog is de aanschaf van een dier uit het asiel. Op de site Ikzoekbaas.nl staan alle dieren die in de opvangcentra van de Dierenbescherming wachten op een nieuw thuis.