Update: Sam krijgt steeds meer vertrouwen

Tijdens onze Geef om mij-campagne staat Sam in de spotlights. Een hond die als pup hardhandig is aangepakt en die daardoor bij ons binnenkwam als een angstige, onzekere hond. Onze medewerkers deden er alles aan zijn vertrouwen te winnen en gaven hem liefdevolle en intensieve zorg. Gelukkig vond Sam een nieuw thuis met fijne baasjes die eveneens veel energie in hem steken. Sam woont nu in een huis omringd door weilanden en speelt ongeremd met zijn nieuwe vriendin Lana. “Het gaat de goede kant op met Sam. Hij is nog snel angstig, maar we zien hem veranderen”, vertelt zijn nieuwe eigenaar Willy.

Update: Sam krijgt steeds meer vertrouwen
Het gaat goed met Sam! Hij krijgt steeds meer vertrouwen.

Trainen met Sam

“We trainen veel met Sam. Hij voert de opdracht vaak goed uit. Hij moest bijvoorbeeld over een loopbrug heen, door een autoband springen, een slalom lopen en drie minuten blijven zitten op de plaats. Dat ging prima… tot er een poes aanwezig was op het trainingsveld, waar Sam erg op gefixeerd was. Van luisteren kwam niet veel meer terecht. Volgens de hondentrainer was ik nog te lief. Ik vind het lastig om ‘strenger’ te klinken, vanwege zijn verleden. Het is wel goed om consequent en duidelijk te zijn en de trainingen doen hem zichtbaar goed. Ik leer iedere week weer wat bij en Sam natuurlijk ook. Volgens de hondentrainer is hij geen paniekerige hond, maar wel een wat instabiele, onzekere hond die goede sturing nodig heeft. Sam is zo lief! Hij heeft duidelijk een trauma en hij zal altijd wel ergens van schrikken, als hij zijn grootste angsten maar overwint.”

"Het is wel goed om consequent en duidelijk te zijn en de trainingen doen hem zichtbaar goed."

Sam schrikt snel

“Mijn neefjes en nichtje speelden met een stok en daar reageerde Sam angstig op. Opa's wandelstok was ook wat spannend aan het begin, maar nu slaapt Sam op zijn voeten. Mijn man kwam deze week een keer stilletjes thuis en ook daarvan schrok Sam enorm. Hij kondigt voortaan aan dat hij binnenkomt en dat helpt. Je denkt steeds ‘wat heeft die hond toch allemaal meegemaakt!’. Toch zien we echt dat hij steeds meer vertrouwen krijgt. We blijven hier constant aan werken. Het is opvallend dat Sam bang is voor mannen. Mijn eigen zoons zijn twee lange gasten en die vindt hij gelukkig niet meer eng. Met vrouwen heeft hij doorgaans geen probleem.”

"Het is opvallend dat Sam bang is van mannen."

Steeds meer vertrouwen

“We hebben nog een grote hond (Lana) en daar trekt Sam zich graag aan op. Ook thuis voelt Sam zich steeds zekerder, vooral als we blijven werken aan verschillende puntjes. We hebben gemerkt dat hij nooit heeft leren spelen. Als we hem een beetje uitdagen, reageert hij eerst terughoudend. Wapperen met een pet vindt hij bijvoorbeeld eng. Maar hij begint wel wat los te komen. Met vreemde honden speelt hij graag en met ons begint hij dat nu ook leuk te vinden."

Sam speelt graag met zijn nieuwe vriendin Lana.

"Verder blafte hij voorheen uit angst en onzekerheid, maar dat doet hij nu een stuk minder. Dat is iets waar ik ook hard aan werk. Het verwerken van prikkels gaat ook steeds beter. We hebben Sam onlangs expres meegenomen naar een wielerronde in het dorp. Hij moest daar een hoop prikkels verwerken: meutes mensen, andere honden en intense geluiden zoals die van omroepspeakers. Dit ging heel goed! En twee keer per week laat een lieve kennis van ons Sam uit, zodat hij ook went aan andere mensen. De eerste keer vond hij het doodeng en kroop hij voor haar weg, maar nu gaat hij maar al te graag mee. We focussen ons nu meer op het socialiseren met vreemde mensen. Kortom, stapje voor stapje gaat het beter met Sam. Het is zo’n lieve hond! We zijn ontzettend blij met hem.”

Sam heeft het goed getroffen bij zijn nieuwe baasjes. Hij woont op een prachtige plek in de natuur, heeft een fijne hondenvriendin en begint al goed te wennen aan zijn nieuwe baasjes die hard werken aan zijn zelfvertrouwen. We zijn Willy en haar familie dan ook ontzettend dankbaar voor de goede zorgen!