Verdachte raakt dieren kwijt na poging tot misleiding inspecteur

De LID heeft maandag 22 juni 41 kippen en 4 konijnen strafrechtelijk in beslag heeft genomen.

Verdachte raakt dieren kwijt na poging tot misleiding inspecteur

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) laat de Dierenbescherming weten dat hij op maandag 22 juni 41 kippen en 4 konijnen strafrechtelijk in beslag heeft genomen. Dit nadat de eigenaar ongeschikte hokken inclusief dieren verplaatst had naar een andere locatie om zo de indruk te wekken aan een eerder opgelegde maatregel te voldoen. Toen zijn misleiding werd ontdekt zijn de dieren in beslag genomen en tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt.

De inspecteur is vorige maand, na een melding via meldpunt 144, voor het eerst op het adres in de gemeente Twenterand op bezoek geweest. Hij trof er toen kippen en konijnen aan, in ongeschikte huisvesting. De dieren zaten in te kleine hokken of in kooien van draadgaas, zonder enige vorm van bodembedekking. Er was voor hen ook geen gelegenheid om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Er is toen een bestuursrechtelijke maatregel opgelegd die de eigenaar verplichtte om de dieren op een goede manier te huisvesten. Bij bestuursrecht is het herstellen van de situatie het uitgangspunt en dus kreeg de eigenaar de kans om binnen bepaalde tijd zijn zaken op orde te maken.

De dieren zaten in te kleine hokken of in kooien van draadgaas, zonder enige vorm van bodembedekking. Er was voor hen ook geen gelegenheid om hun natuurlijke gedrag te vertonen.

Hercontrole en poging tot misleiding

Bij de hercontrole leek het erop dat de eigenaar de boodschap had begrepen. "Een groot deel van de hokken en draadgazen kooien was verdwenen, waarbij de eigenaar aangaf dat hij de huisvesting had afgebroken en de dieren had verkocht of weggegeven aan particulieren en handelaars", vertelt de LID-inspecteur. Eind goed, al goed zou je denken, maar helaas. Een nieuwe melding leidt de inspecteur naar een leegstaande varkensschuur in het buitengebied van de gemeente Twenterand. Daar treft hij tot zijn verbazing dezelfde hokken en kooien met dieren aan, de verdachte was dan ook snel gevonden. "De betrapte verdachte gaf meteen aan dat ontkennen geen zin had", laat de inspecteur weten.


Tot zijn verbazing trof de LID-inspecteur in een verlaten varkensschuur dezelfde hokken en kooien met dieren aan.

Proces-verbaal tegen eigenaar

Uit deze poging tot misleiding blijkt dat de verdachte zijn tweede kans niet heeft benut. De dieren zijn strafrechtelijk in beslag genomen en overgebracht naar een opvanglocatie waar ze de juiste zorg krijgen. Tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt.