Vergeten pony Bietje

In een smerige stal, bijna onbegaanbaar door een dikke laag uitwerpselen, trof onze inspecteur deze zomer twee pony’s aan, een moeder en dochter. De dieren waren ernstig verwaarloosd. Ze stonden in dezelfde ruimte en konden elkaar wel horen, maar niet zien. Voor paarden is dat verschrikkelijk.

Vergeten pony Bietje

Al snel werd duidelijk dat de dieren er zowel fysiek als mentaal beroerd aan toe waren. Ze bleken al lange tijd in die donkere, vieze stal te verblijven, waar ze letterlijk geen kant op konden. De eigenaar gooide elke dag wat hooi naar binnen, en dat was het. Ze stonden tot hun schoft in de mest, de hoeven al jaren niet meer bekapt. Het was een schrijnende situatie.

Inslapen

Omdat de dochter zo’n zware vergroeiing aan het hoefbeen had en nooit meer pijnvrij zou kunnen bewegen, zag de dierenarts geen andere mogelijkheid dan haar rustig te laten inslapen. De moeder stond erbij toen het gebeurde, helemaal van slag.


De dochter van Bietje had zulke doorgegroeide hoeven dat de pijn ondraaglijk moet zijn geweest.

Veilig opvangadres

Nog diezelfde dag werd ze overgebracht naar een veilig opvangadres, waar ze voor de eerste keer in hele lange tijd weer liefde en aandacht kreeg. De 27-jarige Bietje, zoals ze door haar verzorgster Hilde werd genoemd, bleek net als haar dochter veel te lange hoeven te hebben, waar ze amper nog op kon staan. Het kostte urenlang zagen, knippen en vijlen en om haar weer vrij en zonder pijn te laten bewegen.

Tot rust gekomen

We zijn nu enkele maanden verder en in de opvang van Hilde is Bietje inmiddels tot rust gekomen. “Je kon duidelijk aan haar merken dat ze was verwaarloosd, ook mentaal,” vertelt Hilde. “Al de eerste dag zocht ze aansluiting bij een van mijn andere paarden. Het was mooi om te zien hoe zij zich bijna als een veulentje aan haar mama vasthield. Nu kan ze dat een beetje loslaten, al zijn die twee nog steeds onafscheidelijk. Bietje heeft ook behoefte aan menselijke aandacht en vraagt om knuffels. Die geef ik haar met liefde."

Mooi einde

Ook de inspecteur is blij dat het verhaal van Bietje en haar dochter zo’n mooi einde heeft gekregen: "Het was ontroerend om te zien hoe ze afscheid nam van haar dochter, dan hou je het als inspecteur ook niet droog. Gelukkig werd ze bij het opvangadres meteen door de andere dieren welkom geheten en gaat ze na alle verdriet een mooie tijd tegemoet."

Help ons redden

Helaas zijn er jaarlijks ruim 30.000 dieren, die net als Bietje niet zonder de hulp van onze inspecteurs kunnen. Hierbij is jouw hulp hard nodig. Help de Dierenbescherming bij het redden van dieren. Steun ons met een gift.