Wilde dieren in circus vanaf half september verboden

Niets staat een verbod op het gebruik van wilde dieren in het circus nog in de weg, concludeerde de Tweede Kamer vandaag. De bedoeling is dat het verbod op 15 sptember ingaat. De Dierenbescherming reageert opgelucht. De Dierenbescherming en Wilde Dieren de Tent Uit hebben jarenlang gestreden om wilde zoogdieren uit circussen te verbannen.

De ministerraad ging vorig jaar december akkoord met een voorstel van staatssecretaris Sharon Dijksma om wilde dieren in circussen een halt toe te roepen. Volgens Dijksma tasten de vele reizen, de beperkte ruimte en het soms aan de ketting leggen het welzijn van de dieren aan. "Het is niet meer van deze tijd dat wilde dieren als olifanten en tijgers optreden in een circus. De aantasting van het dierenwelzijn weegt niet op tegen het gebruik van deze dieren voor vermaak en instandhouding van een traditie", zei de staatssecretaris toen.

Einde aantasting gezondheid en welzijn

Vandaag werd in de Tweede Kamer vergaderd over een aantal moties die waren ingediend naar aanleiding van het voorstel van de staatssecretaris. Gelukkig bleek na afloop dat er geen hindernissen zijn die invoering van het verbod nog in de weg staan. De Dierenbescherming is blij en heel opgelucht dat er nu definitief een einde komt aan de enorme gezondheids- en welzijnsaantasting van de dieren die in circussen hun kunstjes moeten vertonen.

250 wilde circusdieren per jaar

Jaarlijks worden er ongeveer 250 wilde dieren in circussen in Nederland gebruikt. Volgens het voorstel van de staatssecretaris gaat het verbod op 15 september van dit jaar in en geldt het voor zoogdieren zoals olifanten, tijgers, leeuwen, giraffes, zebra’s, zeeleeuwen, neusberen, apen, nijlpaarden en exotische runderen.