Winterkou: let op je huisdier!

Het zal niemand ontgaan zijn: het is koud. Op de televisie hebben ze het er voortdurend over. Anders wel op straat, waar elke begroeting wordt gevolgd door de zin: “Koud hè
Piko Fieggen

Door: Piko Fieggen Programmamanager Verantwoorde Omgang met Gezelschapsdieren

Winterkou: let op je huisdier!

Honden

De kou is voor de meeste honden geen probleem. Althans, als hun vacht warm genoeg is. Wees dus voorzichtig dat je niet te veel vacht afscheert of trimt tijdens de koude dagen. Of doe de hond een trui of jas aan als de vacht überhaupt te dun is voor deze kou. In alle gevallen is het verstandig om niet te lang met de honden buiten te zijn. Let ook op dat de haren tussen de tenen niet te lang zijn, want anders kunnen er ijsklontjes ontstaan en dat is vervelend voor de hond. Om de voetkussens te beschermen is het handig om ze bij extreme kou in te smeren met vaseline of een speciale teer, die bij de meeste dierenartsen te verkrijgen is. Geef honden ook niet de kans om onbetrouwbaar ijs op te lopen. Vermijd dus waterrijke gebieden of houd de hond daar aan de lijn.


Katten

Voor katten, maar ook voor honden, is antivries gevaarlijk. Het spul is giftig, maar ruikt en proeft heerlijk zoet. Let goed op dat katten en honden hier niet bijkunnen of resten van de grond oplikken. Een ander gevaar voor katten, maar ook voor diverse wilde dieren, is dat zij graag beschutting zoeken op droge en warme(re) plekken. Denk aan de schuur of onder de motorkap van de auto. Klap dus voordat je gaat rijden even een paar keer op de motorkap om het dier te waarschuwen en check de schuur of garage goed voordat je hem afsluit.


Konijnen

Als jouw konijnen buiten staan, verplaats ze dan nooit ineens van een koude naar een warme ruimte. Of andersom. Zij kunnen ziek worden door deze grote temperatuurverschillen. Het beste is om de konijnen – want iedereen heeft natuurlijk minimaal twee konijnen– extra hooi en stro te geven om zich warm te houden. Het is ook belangrijk om extra te voeren om energie bij te tanken. Let er ook op dat het hok van de konijnen mooi droog is en dat je het hok afdekt met een kleed, doek of zeil om de koude wind tegen te houden. Mocht het ook overdag koud zijn, dan is het verstandig om een doorzichtig zeil te gebruiken, zodat de konijnen voldoende licht en uitzicht hebben.