Zet jij de verwarming hoger voor je huisdier?

Zet jij de verwarming hoger voor je huisdier?

Meer dan de helft van de mensen met huisdieren laat de verwarming aan als ze zelf niet thuis zijn. En één op de vijf huisdiereigenaren zet de verwarming zelfs weleens hoger omdat ze vermoeden dat hun dier het koud heeft. Het zijn de opvallendste conclusies uit een recent onderzoek naar het energieverbruik van mensen met huisdieren, dat werd uitgevoerd door marktonderzoekbureau Novio Research in opdracht van groene energieleverancier Greenchoice en de Dierenbescherming.

Uit eerdere onderzoeken weten we dat mensen met huisdieren gezonder en gelukkiger zijn dan mensen zonder huisdieren. Het onderzoek dat we samen met Greenchoice hebben laten doen toont aan dat 85% van de mensen hun huisdier als volwaardig lid van het gezin beschouwt. Het gevolg is dat ze hun dieren net zo goed willen verzorgen als de andere gezinsleden. En dat heeft een onverwachts effect: mensen met huisdieren verbruiken vaak meer energie dan nodig is.

En één op de vijf huisdiereigenaren zet de verwarming weleens hoger omdat ze vermoeden dat hun dier het koud heeft. Foto: Pixabay.

Verwarming aan of hoger voor huisdier

Uit ons onderzoek komt naar voren dat meer dan de helft (56%) van de mensen met huisdieren denkt dat zijn of haar huisdier het weleens koud heeft. 55% van de huisdiereigenaren laat de verwarming voor hun dier aan als ze zelf niet thuis zijn. En één op de vijf mensen zet de verwarming weleens hoger voor hun dier.

Vacht en veren

De uitkomst van het onderzoek verbaast ons niet. Je laat je kind immers ook niet in de kou zitten. Groot verschil is natuurlijk wel dat de meeste huisdieren – anders dan mensen – helemaal niet zo gevoelig zijn voor lagere temperaturen. Ze hebben immers een vacht of veren die hen uitstekend helpt om zelf op temperatuur te blijven.

Samenwerking met Greenchoice

Het onderzoek is gehouden als onderdeel van een nieuwe samenwerking tussen de Dierenbescherming en Greenchoice. Beide organisaties werken samen vanuit de wens om zoveel mogelijk groene keuzes te maken ter bescherming van de leefomgeving voor dier en mens. Greenchoice heeft hiervoor een speciaal energiepakket: 100% DIERZAAM. Iedereen die dit pakket afsluit spaart automatisch mee voor zonnepanelen op de daken van onze dierenopvangcentra. 100% DIERZAAM staat voor: 100% Nederlandse zonnnestroom voor de dieren thuis én voor de dieren in de opvang.