Zuid-Holland verbiedt afschieten zwerfkatten, wie volgt?

De Dierenbescherming is erg blij met het bericht van de Omgevingsdienst Haaglanden dat verwilderde katten in de provincie Zuid-Holland niet meer afgeschoten mogen worden. In 2013 voerde de Dierenbescherming actie tegen het afschieten van zwerfkatten. Hierna nam de Tweede Kamer een motie aan van de Partij voor de Dieren om dit afschieten te verbieden. Flevoland besloot toen tot een verbod, in een aantal provincies was dit al het geval en nu dus ook in Zuid-Holland. De Dierenbescherming hoopt dat ook de overige provincies snel dit voorbeeld volgen.
Zuid-Holland verbiedt afschieten zwerfkatten, wie volgt?

Met de campagne ‘Zeg NEE tegen het afschieten van zwerfkatten’ haalde de Dierenbescherming twee jaar geleden meer dan 137.000 handtekeningen op en dit resulteerde in een aangenomen motie in de Tweede Kamer. Ondertussen is afschot van zwerfkatten nog steeds niet in het hele land verboden. De provincies Utrecht, Noord-Brabant, Overijssel en Friesland blijven achter. Elk jaar worden er tussen de 8.000 en 13.500 katten afgeschoten door jagers. Daarbij gaat het niet alleen om zwerfkatten, ook huiskatten zijn hun leven niet zeker. Wij vinden dat de jacht op katten moét stoppen. Wij roepen de overgebleven provincies dan ook op om niet te gaan zitten wachten op landelijk beleid via de toekomstige Wet Natuurbescherming, maar het goede voorbeeld van Zuid-Holland te volgen en alsnog tot een verbod te besluiten.

Diervriendelijke oplossing zwerfkattenprobleem

De Dierenbescherming zet zich in om het zwerfkattenprobleem op diervriendelijke wijze beheersbaar te maken. Wij zetten onder ander in op de TNR-methode (Trap, Neuter, Return): het vangen, castreren en weer terugplaatsen van de katten in bewoonde gebieden. Gevangen kittens worden niet teruggeplaatst: deze diertjes worden gesocialiseerd in gastgezinnen, waarna er een eigenaar voor ze wordt gezocht.

Maak van je kat geen zwerfkat

Zwerfkatten komen er niet vanzelf. Het zijn huisdieren die zijn gedumpt, ontsnapt of achtergelaten. Voorkomen dat dit gebeurt is verreweg de beste en meest diervriendelijke oplossing. Door bijvoorbeeld de kat te laten chippen, is na ontsnappen snel de eigenaar te achterhalen en wordt een zwervend bestaan voorkomen. Mocht je toch zwerfkatten - verwilderd of nog tam - aantreffen, bel dan ons algemene nummer 088 81 13 000. Je wordt dan doorverbonden met het regiokantoor in jouw buurt.