Zwaan gered uit bovenleiding, trieste afloop

De brandweer heeft vanmorgen een zwaan gered die verstrikt was geraakt in de bovenleiding op het NS station in Hoofddorp. Het arme dier hing zeker een uur ondersteboven in de leiding. Omstanders op het station belden in paniek het nummer van Dierenambulance Noord-Holland Zuid, waarna onze Sjaak uitrukte met de wagen.
Zwaan gered uit bovenleiding, trieste afloop

Om de zwaan uit de bovenleiding te redden moesten heldhaftige toeren worden uitgehaald door de brandweer en medewerkers van Prorail. Het treinverkeer moest op het spoor worden stilgelegd, de stroom moest van de bovenleiding af waarna een brandweerman op een ladder het dier wist te bevrijden. Om te voorkomen dat de zwaan nog meer gewond zou raken werd hij opgevangen in een groot zeil dat de brandweerlieden vasthielden.

De zwaan werd levend bevrijd uit zijn benarde positie.

Zwaar gewond

Nadat het dier bevrijd was uit zijn benarde positie, is de zwaan direct meegenomen door onze dierenambulance. Sjaak van Dierenambulance Noord-Holland Zuid vertelt geëmotioneerd: "Het was verschrikkelijk om te zien hoe dit prachtige dier een uur aan de bovenleiding hing. Hij was zo zwaar gewond geraakt dat we met spoed doorreden naar Dierenartsenpraktijk Lisse, waar wij altijd kostenloos terecht kunnen."

Trieste afloop

"De dierenarts deed zijn uiterste best om de zwaan te redden", vertelt Sjaak. "Maar na onderzoek bleken de verwondingen zo erg te zijn dat het dier niet meer te redden was. De pees in zijn poot was volledig doorgesneden en het bloed spoot eruit. Door het enorme bloedverlies was de zwaan ernstig verzwakt en de verwondingen waren te groot om nog te repareren. De dierenarts heeft daarom besloten de zwaan uit zijn lijden te verlossen."

Hoe de zwaan verstrikt is geraakt in de bovenleiding, is niet bekend.